Kluski nadziewane z kapustą zasmażaną
Kluski nadziewane z kapustą zasmażaną
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-09-14
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. łódzkie

Wygląd:

Podłużne wypełnione farszem mięsnym kluski. Kapusta zasmażana przygotowana z gotowanej kiszonej kapusty z widocznymi podsmażonymi kawałkami mięsa wieprzowego z cebulą i przyprawami.

Kształt:

Kluski podłużne, wrzecionowate, kapusta w postaci gęstej masy.

Rozmiar:

Długość klusek około 10 cm, szerokość od 3 cm do 4 cm. Gęsta masa z kapusty.

Barwa:

Zewnętrzna klusek jasnożółta, kapusta zasmażana koloru brązowo-brunatnego.

Konsystencja:

Kluski zwarte i sprężyste, kapusta o konsystencji gęstej masy.

Smak:

Kluski posiadają charakterystyczny smak i zapach ugotowanego ciasta ziemniaczanego z dodatkiem mąki pszennej. W smaku wyczuwalne także nadzienie z farszu mięsnego oraz okrasa z boczku i cebuli. Kapusta zasmażana posiada wyraźny zapach ugotowanej kapusty wraz z dodatkiem mięsa wieprzowego i przesmażonej cebuli, smak lekko kwaskowaty i lekko słony.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Wągry to miejscowość położona w gminie Rogów, powiecie brzezińskim w województwie łódzkim. Jest to miejscowość typowo rolnicza z przebiegającą linią kolei warszawsko-wiedeńskiej wybudowaną w połowie XIX wieku. W sąsiedztwie miejscowości przepływa rzeka Mroga, na której znajduje się zbiornik wodny. Dolina rzeki Mrogi i Wzniesienia Łódzkie stanowią wokół miejscowości Wągry bardzo malowniczy krajobraz. Nie ma w okolicy dużego ośrodka miejskiego oraz większych zakładów przemysłowych, co korzystnie wpływa na środowisko naturalne i jakość produktów rolnych. Dzięki takim warunkom naturalnym gospodynie do dziś przygotowują różnorodne potrawy z lokalnych surowców. Przykładem są kluski nadziewane z kapustą zasmażaną. Sporządzane są z ugotowanych i przeciśniętych przez prasę ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej i ziemniaczanej, nadziewane farszem z mięsa wieprzowego i podawane z kapustą kiszoną zasmażaną. Jest to połączenie składników wchodzące w skład pożywienia świątecznego – mąka pszenna, mięso wieprzowe, ze składnikami będącymi na polskiej wsi podstawą pożywienia codziennego, czyli z ziemniakami, jajkami, kapustą kiszoną, cebulą. Potrawa ta powstała prawdopodobnie z udoskonalania innych przepisów na kluski wykonywane z ziemniaków z dodatkiem pszennej i ziemniaczanej mąki. Kluski nadziewane z kapustą zasmażaną przygotowywane są zazwyczaj „w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami miejscowości Wągry).