Golonka z kapustą zasmażaną
Golonka-z-kapusta-zasmazana.jpg
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-05-11
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. łódzkie

Wygląd:

Ugotowany i podpieczony kawałek mięsa wieprzowego z kością – golonka z nogi przedniej lub tylnej, z kapustą zasmażaną.

Kształt:

Naturalna golonka przednia lub tylna, owalna z masą zasmażonej kapusty.

Rozmiar:

Waga golonki około 80 dag, kapusta około 200 gramów.

Barwa:

Golonka złocisto-brązowa, w przekroju mięso od barwy jasnoróżowej do brunatnej, tłuszcz barwy biało-kremowej, kapusta zasmażana koloru brązowo-brunatnego.

Konsystencja:

Miękkie mięso dobrze odchodzące od kości, kapusta zasmażana o gęstej konsystencji.

Smak:

Lekko słony, wyczuwalne warzywa i przyprawy, w których golonka jest gotowana a później zapiekana. Kapusta zasmażana posiada wyraźny zapach ugotowanej kapusty wraz z dodatkiem mięsa wieprzowego i przesmażonej cebuli, smak lekko kwaskowaty i lekko słony.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Nagawki to miejscowość położona w gminie Dmosin, powiecie brzezińskim w województwie łódzkim. Usytuowana jest w dolinie rzeki Mrogi, wokół której roztaczają się malownicze Wzniesienia Łódzkie. Dmosin jest gminą typowo rolniczą z licznymi małymi, rodzinnymi gospodarstwami, gdzie przeważa hodowla drobiu i trzody chlewnej a także uprawa mieszanek zbożowych. Gospodynie przez lata opracowywały receptury przeróżnych potraw, które bazowały na lokalnych, łatwo dostępnych surowcach. Taką potrawą przygotowywaną na początku tylko od święta, później częściej była golonka z kapustą zasmażaną. „Golonka powinna być około 1,5 kg, ale nie mniejsza niż 1 kg. Nie może być zbyt chuda i też niezbyt tłusta”. (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Dmosin). Sposób jej przygotowania jest długi i pracochłonny. Na początku do uprzednio nastawionej wody z przyprawami do wrzątku należy wrzucić golonkę i gotować. W międzyczasie przygotowywane są warzywa, które wrzucone zostają do gotującej się golonki, kiedy jest już lekko miękka. Całość gotowana jest do miękkości. Następnie należy przygotować kapustę tj. pokroić ją i gotować z dodatkiem soli i pieprzu, odcedzić. Obraną cebulę, boczek oraz słoninę należy pokroić i obsmażyć. Ugotowaną i odciśniętą kapustę następnie należy połączyć z przesmażonym mięsem z cebulą. Ugotowaną golonkę należy wstawić do piekarnika z majerankiem i liściem laurowym i piec około 40 minut podlewając piwem. Tak przygotowywana golonka podawana jest z kapustą zasmażaną oraz dodatkami takimi jak chrzan lub musztarda lub pieczywo. Golonka z kapustą zasmażaną stała się elementem promocji regionu podczas lokalnych i regionalnych imprez kulturalnych dotyczących dziedzictwa i bogactwa tradycji i kultury regionu łódzkiego.