Ciastka zwijane z marmoladą
Ciastka zwijane z marmoladą
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-07-18
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. łódzkie

Wygląd:

Niewielkie ciastka z mąki pszennej z wieloowocową marmoladą.

Kształt:

Podłużne o zaokrąglonych bokach.

Rozmiar:

Jedno ciastko o wielkości około 2 cm.

Barwa:

Ciemnozłota, na przekroju widoczna ciemnoczerwona marmolada.

Konsystencja:

Ciastka miękkie i lekko puchate.

Smak:

Wyraźny smak kruchego ciasta oraz lekko kwaskowej marmolady.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Powiat brzeziński położony jest w województwie łódzkim i ma charakter typowo rolniczy. Znajduje się tam wiele małych gospodarstw, których mieszkańcy kultywują rodzinne tradycje. Widoczne jest to szczególnie w przygotowywaniu przeróżnych potraw, napojów oraz wyrobów piekarniczych i cukierniczych na bazie lokalnych surowców. Znanym na tych terenach deserem, który jest przysmakiem nie tylko dzieci, ale i dorosłych są ciasteczka zawijane z marmoladą. Mąka do ich wyrobu pochodzi z miejscowego młyna, jaja i masło z gospodarstw mieszkańców, zaś marmolada „u mnie w domu robiono z owoców z własnej działki pracowniczej” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami powiatu Brzeziny). Wieloletnie doświadczenie, praktyka i wypracowana receptura stały się źródłem uzyskania niepowtarzalnego smaku i gwarancją niezmienionego produktu od początku jego produkcji na tym terenie. Popularność ciasteczek wzrosła wraz z uzyskaniem przez nie I-ego miejsca w konkursie podczas festynu pn. „Smaki Ziemi Brzezińskiej” w 2011 roku.