Żeberka w kapuście
Żeberka w kapuście
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-07-29
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. kujawsko-pomorskie

Wygląd:

Gęsta masa kapuściana z widocznymi włóknami kapusty oraz różnej wielkości kawałkami mięsa – żeberek. Widoczne w masie kości żeberek oraz przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe).

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Ciemno-żółta masa kapuściana oraz brązowe kawałki mięsa.

Konsystencja:

Miękka, lepka masa z wyczuwalnymi włóknami kapusty oraz kawałkami mięsa.

Smak:

Wyraźny smak i aromat mięsa wieprzowego i połączony z kwaśnym smakiem ugotowanej kiszonej kapusty.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kapusta to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych w tradycyjnej kujawskiej kuchni. Przygotowywana była pod różnymi postaciami na niedzielny obiad, święta rodzinne oraz wesela. „Kapuścina nam się obrodziła Co nom to nic po nij Wilcy świnie wydusiły, Nima mięsa do nij, Niedaleko lasa, będzie i okrasa. Nasmażyła, nawarzyła z kapuściny sadła Druhna sukę zapuściła Kapuścinę zjadła” (D. Kalinowska, „Tradycyjne pożywienie ludowe na Kujawach”, Włocławek 2002). W sezonie wiosenno-letnim mieszkańcy Kujaw bazowali na potrawach ze świeżej kapusty, natomiast w sezonie późno jesiennym oraz zimowym podstawą była kapusta kiszona w beczkach. Podczas świniobicia, które miało miejsce kilka razy w roku, zazwyczaj przed większymi świętami, gospodynie pozyskiwały żeberka wieprzowe, które później wykorzystywały do przygotowania między innymi żeberek w kapuście. „Żeberka pokrojone, umyte oprószyć solą, pieprzem i trochę majerankiem – niech trochę poleżą. Potem mięso obsmażyć na smalcu na złoty kolor. Kapustę przed gotowaniem odcisnąć, włożyć do garnka, podgotować. Do kapusty dodać listek bobkowy, kubabę, można wkroić cebulę, włożyć żeberka do kapusty – wszystko razem gotować aż żeberka będą miękkie i kapusta dojdzie” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Kujaw). Żeberka w kapuście są potrawą, która zazwyczaj spożywana jest na ciepło, najczęściej sama bez dodatków, choć niektóre kujawskie gospodynie dla wzbogacenia smaku podają potrawę z ziemniakami.