Śliwka w occie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-07-28
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. kujawsko-pomorskie

Wygląd:

Charakterystyczny dla owocu śliwki węgierki.

Kształt:

Owalny.

Rozmiar:

Śliwka o długości od 2,5 cm do 5 cm i średnicy około 2,5 cm.

Barwa:

Skórka śliwki brązowa z odcieniem fioletu, na przekroju barwa od ciemnoróżowej do fioletowej.

Konsystencja:

Sprężysta, lekko lepka.

Smak:

Charakterystyczny dla śliwki w occie z wyraźnym posmakiem octu i przypraw takich jak cynamon, goździki.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Strzelce Dolne to wieś położona na wysokiej skarpie wiślanej w województwie kujawsko-pomorskim w gminie Dobrcz. Z powodu trudnego i spadzistego ukształtowania terenu wsi nie nadawał się on pod popularne uprawy zbóż czy ziemniaków, dlatego mieszkańcy Strzelec Dolnych wszystkie zbocza skarpy obsadzili sadami, głównie śliwkowymi. Wraz z rozwojem sadownictwa Strzelce Dolne stały się zagłębiem śliwkowym znanym w całym kraju. Co roku w Strzelcach Dolnych odbywa się święto śliwki, podczas którego odbywają sie konferencje na temat tradycji sadownictwa a także prezentowane są produkty tradycyjne przygotowane na bazie śliwek takie jak powidła śliwkowe czy śliwka w occie. Charakterystyczny smak śliwki, w połączeniu z octem i przyprawami, poddany specyficznej obróbce cieszy się uznanie wśród mieszkańców oraz turystów odwiedzających ww. teren. Przygotowanie śliwki w occie jest proste choć pracochłonne: „Około 10 kg śliwek węgierek – umytych, wysuszonych i nakłutych (aby nie popękały) zlewało się syropem z około 2 l octu i 2,5 kg cukru (ostudzonym). Do smaku dodawało się cynamon, goździki. Następnego dnia zalewę się zlewa, zagotowuje i wylewa na śliwki. Tak 2-3 razy. Potem przekładamy do słoików i pasteryzujemy”. (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Gądecz). Śliwka w occie najlepiej smakuje, jako dodatek do różnego rodzaju mięs, bigosu, serów a nawet czerniny.