Placki na sodzie
Placki na sodzie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-11-24
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. kujawsko-pomorskie

Wygląd:

Owalne, pulchne placki.

Kształt:

Owalny.

Rozmiar:

Grubość 1,5-2 cm.

Barwa:

Brązowo-złocista.

Konsystencja:

Puszysta.

Smak:

Lekko słony.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Placki na sodzie wypiekane były w kujawskich domach od kilkudziesięciu lat. Nazywane były również racuchami, sodziakami, spuchlunami, bądź w niektórych regionach Kujaw byncami. Jak wspomina etnograf Dorota Kalinowska w swej publikacji „Tradycyjne pożywienie ludowe na Kujawach”, „(…) w tradycyjnym pożywieniu wiejskim należy odróżnić wyraźnie jadło codzienne od świątecznego. Na co dzień ograniczano między innymi spożycie mięsa, jaj, a posiłki były mało urozmaicone”. Placki na sodzie zaliczane były właśnie do tak zwanego jadła codziennego, wypiekane na śniadanie, obiad czy kolację. Głównym składnikiem do przygotowania placków jest soda dodawana w celu spulchnienia ciasta. Mieszana jest z mlekiem zsiadłym, mąką, solą oraz cukrem. Z przygotowanego ciasta formowane są placki, a następnie smażone na patelni, aż do uzyskania złocistego koloru. Placki można spożywać z różnymi dodatkami np. ze śmietaną, cukrem, cukrem pudrem bądź powidłami.