Leberka gęsia
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-07-15
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. kujawsko-pomorskie

Wygląd:

Masa mięsna z gęsi drobno zmielona.

Kształt:

W zależności od opakowania.

Rozmiar:

W zależności od opakowania.

Barwa:

Szaro-brunatna.

Konsystencja:

Zwarta w dotyku lekko lepka.

Smak:

Smak charakterystyczny dla wątrobianki, wyczuwalne zioła i przyprawy takie jak majeranek, cząber, lubczyk.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Produkty przygotowywane z mięsa gęsiego na terenie Pomorza i Kujaw znane są od wielu lat. Ma to związek z tradycją hodowli gęsi na tych terenach. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe, łatwe w przygotowaniu a także może zostać przerobione na wiele sposobów, dzięki czemu cieszyło się dużą popularnością wśród gospodyń. Prawie w każdym domu w Strzelcach Górnych przygotowywane były przeróżne produkty i potrawy na bazie mięsa z gęsi. Popularna na tych terenach była i jest do dnia dzisiejszego leberka gęsia zwana inaczej wątrobianką. Jej cechą charakterystyczną jest użycie przypraw podobnych jak w przypadku okrasy – cząbru lub majeranku. „Do osolonego wrzątku wkładamy mięso i podroby gęsie (bez wątróbki), dodajemy lubczyk i kilka ziaren pieprzu. Po godzinie dodajemy warzywa. Kiedy mięso będzie miękkie – wyjmujemy, parzymy wątróbkę. Mięso obieramy, mielimy z watróbką (bez warzyw) na drobnych sitkach. Do masy dodajemy tłuszcz z rosołu i wywar z gotowania mięsa. Doprawiamy sola i pieprzem Wkładamy do słoików, pasteryzujemy 1 godz. 40 min.” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Strzelec Górnych). Leberka gęsia spożywana jest zazwyczaj bezpośrednio z chlebem, ale także wykorzystywana może być jako farsz do pierogów czy pasztecików.