Kujawskie pierogi z serem
Kujawskie pierogi z serem
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-09-14
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. kujawsko-pomorskie

Wygląd:

Ciasto z farszem przygotowanym z białego twarogu.

Kształt:

Półksiężyce.

Rozmiar:

W zależności od wielkości wykrawanych krążków.

Barwa:

Ciasto jasne, farsz lekko kremowy.

Konsystencja:

Ciasto delikatne, miękkie. Farsz gęsty o kremowej konsystencji.

Smak:

Ciasto lekko słone. Farsz o zapachu sera białego.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kujawska kuchnia od wielu lat słynie z przeróżnych potraw przygotowywanych na bazie lokalnych surowców. Jednym z takich produktów są kujawskie pierogi z serem. Mąka pszenna, która jest głównym składnikiem ciasta na pierogi pozyskiwana jest z gospodarstw kujawskich gospodyń, mleko na ser zaś od okolicznych hodowców bydła. Sposób przygotowania pierogów z serem rozpowszechniany był podczas spotkań różnych organizacji społecznych, np. kół gospodyń wiejskich, gdzie następowała wymiana doświadczeń. Na Kujawach pierogi z serem królują na stołach od wielu pokoleń. Przygotowanie pierogów jest dość pracochłonne i wymaga dużej zręczności przy wyrobie zarówno samego ciasta jak i zwijania w niego farszu. „Trzeba dobrze skleić brzegi i uważać, żeby się ser nie dostał między brzegi ciasta. Taki warkoczyk się robi z ciasta na około. No i nie za dużo wrzucać na raz do wrzątku przy gotowaniu i mieszać, żeby nie przywarły do dna” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Bądkowo). Kujawskie pierogi z serem spożywane są zazwyczaj ze skwarkami ze słoniny, a także ze śmietaną i cukrem.