Kartoflanka po kujawsku
Kartoflanka po kujawsku
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-09-06
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. kujawsko-pomorskie

Wygląd:

Zupa zabielona śmietaną. Przygotowana na bazie warzyw takich jak: ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula oraz przypraw: ziela angielskiego i liści laurowych.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Jasna, kremowa, zabarwienie nadaje głównie śmietana.

Konsystencja:

Ciecz, płynna.

Smak:

Smak delikatny, dominuje zapach ziemniaków oraz liści laurowych.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kartoflanka po kujawsku to potrawa o długiej tradycji, której receptura była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przygotowywana jest do dziś i w wielu domach stanowi urozmaicenie codziennego posiłku. Przyrządzana zazwyczaj w piątki, jako zupa postna, bezmięsna. Czasem w niektórych rejonach Kujaw nazywano ją „rzadkie kartofle”. Jej bazę stanowią warzywa tj. ziemniaki, marchew, pietruszka i cebula, a także przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe. „To wszystko z gospodarstwa, z ogródka. Każda gospodyni dawniej to musiała mieć ogródek z warzywami, a i teraz u nas jest. Kartofle też każdy miał swoje, a jak nie miał kto, to od sąsiada brał, na wymianę” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Bądkowo). Zupa najsmaczniejsza jest na wiosnę, kiedy to dostępne są młode ziemniaki oraz inne młode warzywa. Ważnym elementem jest dodatek śmietany, aby ją zahartować. Kartoflanka kujawska jest łatwa w wykonaniu, niedroga i mało pracochłonna. Najczęściej spożywana jest bez dodatków, bądź z chlebem.