Kapusta modra szmurowana z rodzynkami
Kapusta modra szmurowana z rodzynkami
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-08-05
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. kujawsko-pomorskie

Wygląd:

Poszatkowana kapusta czerwona z widocznymi dodatkami rodzynek, cebuli oraz jabłek.

Kształt:

Podłużny i nitkowaty.

Rozmiar:

Długość nitki zależy od średnicy główki kapusty, nie dłuższa niż 30 mm.

Barwa:

Ciemnoniebieska z odcieniem czerwonym.

Konsystencja:

Chrupkie i jędrne skrawki, miękkie po uduszeniu.

Smak:

Słodko-kwaśny. Ostra woń połączona ze słodkim zapachem pochodzącym od rodzynek i cukru lub miodu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Województwo Kujawsko-Pomorskie ze względu na ukształtowanie terenu oraz dobrą jakość gleb posiada bardzo dobre warunki do uprawy warzyw kapustnych. Najwięcej warzyw uprawianych jest w dolinach rzek Wisły, Noteci i Brdy, czyli na obszarze gmin: Dobrcz, Białe Błota, Koronowo, Nowa Wieś Wielka, Osielsko Sicienko i Solec Kujawski. Na tych terenach uprawiana jest kapusta czerwona, która jest głównym składnikiem popularnego dodatku do różnych potraw tj. kapusty modrej szmurowanej z rodzynkami. „(…) słowo szmurowana pochodzi z języka niemieckiego lub kaszubskiej gwary i oznacza duszenie na tłuszczu z małą ilością wody” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Dobrcz). Do przygotowania kapusty modrej używana jest świeża kapusta czerwona, rodzynki oraz jabłka. Dla zachowania jej oryginalnej ciemnoniebieskiej z odcieniem czerwonym barwy, podczas gotowania dodawany jest sok z cytryny bądź ocet. „Kapustę poszatkować ręcznie, zalać wodą, gotować do miękkości. Doprawiam solą, cukrem, octem. Jeżeli gospodyni miała kwaśne jabłka to dodawała je do gotującej się kapusty” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Dobrcz). Na koniec gotowania dodawane są rodzynki, które nadają słodkawy smak potrawie. Tak przygotowana kapusta modra szmurowana najczęściej stanowi dodatek do popularnej na Kujawach i Krajanie gęsiny i kaczki. Spożywana jest „najczęściej do niedzielnego obiadu, jako dodatek do mięsa w sezonie jesienno-zimowym” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Dobrcz).