Gruszki szaruszki w syropie
Gruszki szaruszki w syropie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-07-22
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. kujawsko-pomorskie

Wygląd:

Niedrążone połówki gruszek, niektóre z ogonkami, zanurzone w gęstym, klarownym syropie. W syropie widoczne goździki korzenne (2-3 sztuki na słoik).

Kształt:

Nie dotyczy.

Rozmiar:

Nie dotyczy.

Barwa:

Złocistobrązowa.

Konsystencja:

Miękkie owoce w lepkiej, gęstawej cieczy.

Smak:

Smak słodko-octowy, zbliżony do smaku syropu w jakim są zanurzone. Zapach i posmak korzenny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

„Na Pomorzu i Kujawach prawie do połowy października czyli do świętej Jadwigi komory, spicherki, sienie, sklepy i góry winny być zapełnione warzywami i owocami z przydomowych ogródków i sadów. Spośród drzew owocowych na Kujawach przeważały wiśnie. (…) Poza tym były jabłonie, grusze, śliwy” (Z. Przybylak, „Tradycyjna kuchnia pomorska-wielkopolska”). Drzewo gruszy było i jest bardzo charakterystyczne dla Kujaw, czego dowodem jest umieszczanie go w herbach miast kujawskich: Inowrocławia (od XIV do XVIII w.) oraz Kruszwicy (od XV w. do dziś). Owoce gruszy używano do tradycyjnych, kujawskich potraw takich jak: kompot z suszu oraz czarnina (czernina). „Do najważniejszych przypraw dodawanych do czerniny należą: suszone gruszki i śliwki (…)” (D. Kalinowska, „Tradycyjne pożywienie ludowe na Kujawach”). Do przygotowania gruszek w syropie używane są owoce między innymi starej odmiany gruszy Salisbury, potocznie zwanej „Szaruszką” ze względu na szary kolor owoców. Gruszki szaruszki w syropie to połówki owoców zanurzone w gęstym syropie z dodatkiem goździków korzennych. Przepis znajduje się w poradniku pt.: „Smacznie i zdrowo od rana do wieczora” autorstwa Pani Jadwigi Kłossowskiej: „3 kg gruszek bergamotów, 1,5 kg cukru, 1 szklanka octu 6-procentowego, 1 szklanka wody, 15-20 (garść) goździków. (…) Można jednak przyrządzić w occie i inne gatunki gruszek (…). Gruszki obrać, pozostawiając szypułkę, zaś gniazdo nasienne wyjąć (…).Gruszki po obraniu od razu wkładać do wody zakwaszonej octem (2 łyżki na miskę wody), by nie czerniały. Jednocześnie przygotować syrop. W płaskim rondlu zalać cukier octem i wodą, dodać goździki i gotować mieszając, aż cukier zupełnie się rozpuści. Wówczas włożyć gruszki i na słabym ogniu gotować, aż nabiorą złocistego koloru i staną się lekko szkliste. Po wystudzeniu złożyć do słojów twistów (…). Przechowywać w ciemnym miejscu”. Gruszki szaruszki w syropie przygotowywane są raz w roku na jesieni i stanowią dodatek do różnego rodzaju potraw mięsnych.