Ciastka królewskie z Sosna Królewskiego
Ciastka królewskie z Sosna Królewskiego
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2014-12-22
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. kujawsko-pomorskie

Wygląd:

Ciastko średniej wielkości o karbowanych bokach.

Kształt:

Romb.

Rozmiar:

Romb o bokach 4 cm i wysokości ok. 2-2,5 cm.

Barwa:

Zewnętrzna żółto-złocista. Na przekroju lekko żółta.

Konsystencja:

Lekka, delikatna.

Smak:

Świeżego wiejskiego masła.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pierwsze informacje o Sośnie Królewskim jako osadzie młyńskiej na dawnym obszarze ziemi lubawskiej pojawiają się na początku XVII wieku w miejscowych księgach parafialnych. Głównym zajęciem mieszkańców jest rolnictwo. W rejonie od dawnych czasów istniały duże bogate gospodarstwa chłopskie, gdzie ciężko pracowano, a stoły uginały się od różnych produktów. Szczególnie w okresach świąt i uroczystości jadano iście po królewsku. Jednym ze znanych w regionie tradycyjnych przysmaków były ciastka królewskie. W okolicach Sosna Królewskiego z pokolenia na pokolenie przekazywano przepis na te znakomite, rozpływające się w ustach ciastka, a każdy kto ich spróbował mówił: „prawdziwie królewskie ciastka”. Obecnie nadal ciastka te przygotowywane są według oryginalnej receptury. Przepis na podobne ciasteczka zawiera również najstarsza książka kucharska „Compendium Ferculorum – Kuchnia Stanisława Czernieckiego”, wydana w 1682 r.: „weźmij mąki najpiękniejszej pszenicznej, przesiej, weźmij wody zimnej, zarób nietwardo… weźmij masła dobrego, (…) zawiń we troje ciasto z masłem i roztocz. Potym, roztoczywszy, kraj jako chcesz, a jajecznych zółtków rozbiwszy, a sadzaj do pieca”. Ciastka królewskie z Sosna Królewskiego nadal wypieka się na wielkie okazje, m.in. święta, chrzciny i odpusty.