Twaróg sudecki
Twaróg sudecki
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-04-24
  • kategoria Produkty mleczne
  • województwo woj. dolnośląskie

Wygląd:

Twaróg z widocznymi na przekroju ziarnami twarogu.

Kształt:

Kostka tzw. krajanka.

Rozmiar:

Waga od 300 g do 800 g.

Barwa:

Zewnętrzna i na przekroju taka sama, od białej do lekko kremowej.

Konsystencja:

Zwarta, jednolita w całej masie.

Smak:

Czysty, od lekko kwaśnego do kwaśnego.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Sudety Środkowe to pasma górskie pokryte łąkami i pastwiskami o zróżnicowanej roślinności, w tym ziołami, charakterystycznymi dla tych terenów. Dzięki takiemu ukształtowaniu terenu stały się miejscem utrzymania i ochrony zasobów genetycznych bydła rasy polskiej czerwono-białej. W Kamiennej Górze twaróg sudecki wytwarzany jest według tradycyjnej receptury już od 1945 roku. Mleko pozyskiwane do jego produkcji pochodzi od krów pasących się na terenie Sudetów Wałbrzysko-Kamiennogórskich. Przy produkcji twarogu stosowane są podstawowe zasady m.in.: brak dodatków wiążących wodę ani konserwantów, skrzep twarogowy uzyskiwany w wyniku fermentacji kwasowej, wywołanej przez bakterie kwasu mlekowego. Twaróg sudecki zarówno chudy oraz półtłusty jest produktem o wyjątkowych walorach zarówno organoleptycznych jak i jakościowych. Dzięki wysokiej jakości mleka zachowuje on długo świeżość, a także charakteryzuje się dużą zawartością białka, co czyni go doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. O jego niezwykłych walorach świadczy przyznane wyróżnienie tj. Srebrna Mleczna Rewia w kategorii sery twarogowe podczas 14. Targów Mleczarstwa „Mleczna Rewia” w 2011 r. w Gdańsku. Twaróg sudecki może być składnikiem wielu prostych, pożywnych potraw, jak np. ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym, które dawniej były przysmakiem tkaczy lnu zamieszkujących kamiennogórską ziemię.