Spytkowska gęś nadziewana naleśnikami
Spytkowska gęś nadziewana naleśnikami
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2014-08-22
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. dolnośląskie

Wygląd:

Tuszka gęsi z przypieczoną brązowo-złotą skórką wypełniona zwiniętymi naleśnikami z nadzieniem.

Kształt:

Tuszka gęsi.

Rozmiar:

Od 3 kg do 4 kg.

Barwa:

Brązowo-złota na zewnątrz, w przekroju widoczne żółte naleśniki wypełnione brązowo-różowym mięsem.

Konsystencja:

Skórka upieczona, krucha, mięso miękkie.

Smak:

Aromatyczny i delikatny charakterystyczny dla mięsa gęsi.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Spytków to mała malownicza wieś w gminie Zgorzelec, położona nad jeziorem Witka. W miejscowości tej od lat w wielu gospodarstwach rolniczych podtrzymywana jest tradycja hodowli gęsi. Powszechna dostępność gęsi sprawiła, że spytkowskie gospodynie często przygotowywały z niej różnorodne potrawy m.in. spytkowską gęś nadziewaną naleśnikami. Tradycyjna receptura przygotowywania jej pochodzi od przesiedleńców z dawnych Kresów Wschodnich i jest wciąż podtrzymywany przez mieszkańców Spytkowa. Szczególny smak i aromat potrawy jest zasługą mięsa z własnej hodowli oraz specjalnej mieszanki przypraw, dodawanej do farszu z samodzielnie wyhodowanych ziół, takich jak majeranek, bazylia, cząber, seler, koper, natka pietruszki. „Gęś oskubaną, wypatroszoną, bez kości myjemy i nacieramy solą, pieprzem, ziołami. Ja w miseczce przygotowuję sobie marynatę z oliwy i ziół. Natartą marynatą gęś odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Szykujemy ciasto naleśnikowe z mąki, jajek, wody i mleka, z odrobiną soli, smażymy placki. Przygotowujemy farsz: mięso mielone łączymy z ziołami, cebulką, dodajemy jajka i odrobinę bułki tartej lub kaszy manny, aby farsz był zwarty. Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy. Gotowe naleśniki układamy w zamarynowanej gęsi i wstawiamy ją od nagrzanego piekarnika na 3-4 godzin. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze jakiś czas w ciepłym piekarniku” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Spytkowa). Duży wpływ na smak spytkowskiej gęsi nadziewanej naleśnikami ma pozostawienie jej w piekarniku po upieczeniu. Należy wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać go. „Jak gęś pieczona jest wieczorem to pozostaje w ciepłym piekarniku do rana. Wtedy ma się pewność, że gęś jest dokładnie upieczona. Pozostawienie gęsi w piekarniku to tajemnica udanego pieczenia. Gęś po wyjęciu z brytfanny gotowa jest do podania. Częściej podawana jest na zimno, jako przekąska, a gdy jest podawana na ciepło, jako danie obiadowe, to podgrzewa się ją w piekarniku” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Spytkowa).