Słonina marynowana z Niemczy
Słonina marynowana z Niemczy
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-08-25
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. dolnośląskie

Wygląd:

Kilka warstw słoniny wieprzowej. Na przekroju widoczne drobinki zmielonych naturalnych przypraw.

Kształt:

Prostokątny odpowiadający wymiarom pojemnika, w którym jest gotowana.

Rozmiar:

Pojemnik o długości 25 cm, szerokości 14 cm i wysokości 12 cm. Waga jednego bloku słoniny wynosi około 2,5 kg.

Barwa:

Różne odcienie bieli, miejscami słonina lekko różowa.

Konsystencja:

Konsystencja stała, smarowna. W dotyku z zewnątrz stanowi zwartą całość. Dobrze się kroi i rozsmarowuje.

Smak:

Smak i zapach bardzo delikatny, wyczuwalne naturalne przyprawy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Receptura i tradycje wytwarzania słoniny marynowanej z Niemczy zostały przywiezione na Dolny Śląsk z Wołynia w 1945 roku. Jej historia sięga jednak czasów jeszcze przedwojennych, kiedy to świniobicie było istotnym wydarzeniem i często wiązało się z ważnymi uroczystościami rodzinnymi. Z mięsa przygotowywano szynki, kiełbasy, zaś słoninę solono, dzięki czemu przez bardzo długi czas nadawała się do spożycia. Słonina marynowana z Niemczy posiada niepowtarzalny smak dzięki zachowaniu tradycyjnych metod na każdym etapie jej wytwarzania. Do produkcji wykorzystywana jest wyłącznie słonina z młodych tuczników. Trzoda musi być karmiona naturalnymi paszami, dzięki czemu słonina ma wyjątkowo wysoką jakość. Słonina podlega specyficznemu procesowi marynowania, który nie uległ zmianie od około 80 lat. Odpowiednio przygotowana solanka powoduje, że nie stosuje się już żadnych środków konserwujących, a słonina przybiera barwę białą z odcieniami koloru różowego. Naturalne zioła dodatkowo wzbogacają tradycyjny smak i aromat słoniny marynowanej z Niemczy sprawiając, że zdobywa ona coraz większe uznanie wśród grona konsumentów.