Pstrąg kłodzki
Pstrąg kłodzki
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-10-05
  • kategoria Produkty rybołówstwa
  • województwo woj. dolnośląskie

Wygląd:

Ciało pokryte drobną regularną łuską, głowa naga.

Kształt:

Prawidłowa budowa anatomiczna, ciało ma pokrój wrzecionowaty, lekko bocznie spłaszczone, linia boczna pełna.

Rozmiar:

Wielkość pstrąga handlowego mieści się w przedziale wagowym 300-500 g.

Barwa:

Grzbiet ciała niebiesko-szary, boki ciała jaśniejsze, brzuch jasno-srebrzysty lub srebrzysto-żółty. Wzdłuż boków biegnie różowa smuga mieniąca się tęczowymi blaskami.

Konsystencja:

Zwarta forma, jędrna tkanka mięśniowa, w dotyku śliski (ryba pokryta śluzem).

Smak:

Po przetworzeniu mięso ryby delikatne w smaku, typowe dla tego gatunku, posiadające świeży i słodkawy zapach.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Ziemia Kłodzka jest nazywana „krainą pstrąga i lipienia” z racji licznego występowania tych gatunków ryb w krystalicznie czystych górskich rzekach i potokach Kotliny Kłodzkiej. To na tej podstawie od wielu lat prowadzona jest hodowla ryb w tym regionie. Już przed II wojną światową istniała w Ścinawce Średniej wylęgarnia pstrąga. W 1952 roku w tejże miejscowości rozpoczęto budowę stawów hodowlanych i wylęgarnie pstrąga dla Polskiego Związku Wędkarskiego. Budowę zakończono w 1957 roku, a w 1964 roku wydano pozwolenie wodno-prawne dla hodowli pstrąga w Ścinawce Średniej. W roku 1976 oddano do użytku zakład hodowli pstrąga w Radochowie. Swego czasu była to jedna z większych hodowli pstrąga w Polsce. Obecnie na obszarze powiatu kłodzkiego funkcjonują około 3 gospodarstwa pstrągowe i około 20 łowisk i smażalni. Większość prac związanych z produkcją wykonuje się ręcznie, przy czym ważna jest wiedza i doświadczenie ludzi. Sam proces produkcji nie uległ zmianom przez długie lata. Używany jest tradycyjny sprzęt np. sieci, kasarki do odłowu ryb czy drewniane szczypce i aparaty wylęgowe. Ponadto nie zmieniała się również metoda produkcji. Na terenie powiatu kłodzkiego do tej pory można spotkać pstrąga nie tylko w stawach hodowlanych, ale też w potokach, wspólnie z lipieniem. Pstrąg kłodzki jest produktem regionalnym, propagowanym przez lokalną społeczność m.in. poprzez organizację „Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim”, który jest konkursem kulinarnym znajdującym się od 2010 roku w gronie festiwali dających zwycięzcom automatyczną nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.