Przysmak wołyński z Niemczy
Przysmak wołyński z Niemczy
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-02-23
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. dolnośląskie

Wygląd:

Kilka rodzajów mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka, polędwiczki, boczek, podgardle). W przekroju widoczne są drobno mielone kawałki mięsa oraz tłuszcz, który powstaje w trakcie tuszenia (duszenia) poszczególnych rodzajów mięsa.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Jasnobrunatna z widocznymi pokładami tłuszczu koloru różnych odcieni bieli.

Konsystencja:

Konsystencja stała – smarowna.

Smak:

Charakterystyczny dla mięsa wieprzowego tuszonego (duszonego), z jego wyraźnym aromatem i dodatkiem przypraw (cebula, przyprawy ziołowe, czosnek).

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Tradycyjna receptura przyrządzania przysmaku wołyńskiego z Niemczy wywodzi się z regionu Wołynia, który przed 1939 rokiem należał do Polski i zamieszkiwany był przez ludność polską. W latach 1944-1947 na mocy układu o przesiedleniu ludności polskiego pochodzenia z Ukraińskiej SRR do Polski wraz z całym dorobkiem kulturowym i kulinarnym, mieszkańcy Wołynia zostali wysiedleni na tzw. ziemie odzyskane. Nazwa produktu przysmak wołyński z Niemczy świadczy o jego korzeniach kulinarnych, wskazując jednocześnie aktualne miejsce wytwarzania, którym jest dolnośląska miejscowość Niemcza. Tradycje i zwyczaje, które zostały przywiezione na Dolny Śląsk, są tu kultywowane przez kolejne pokolenia Polaków i wpisując się w dziedzictwo kulturowe regionu, stały się elementem tożsamości społeczności lokalnej. Mieszkańcy Niemczy opracowywali różne metody przetwarzania mięsa, doskonalili również techniki jego konserwacji w celu przedłużenia przydatności do spożycia, gdyż mięso musiało wystarczyć na długi okres czasu. Świniobicie było rzadkim i jednocześnie ważnym wydarzeniem i często wiązało się z dużymi uroczystościami rodzinnymi bądź świętami. Przysmak wołyński z Niemczy przygotowywany jest z różnego rodzaju mięsa wieprzowego, które wraz z odpowiednimi naturalnymi przyprawami jest duszone, a potem smażone. Przysmak zawdzięcza swój wyborny smak odpowiednio dobranym proporcjom i rodzajom mięsa, naturalnym przyprawom oraz temu, że wytwarzany jest bez żadnych dodatków chemicznych. W 2004 roku przysmak wołyński z Niemczy otrzymał nagrodę „Perły” w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w kategorii na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy.