Mięso w kawałkach niemczańskie domowe
Mięso w kawałkach niemczańskie domowe
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-08-25
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. dolnośląskie

Wygląd:

W przekroju widoczne krojone ręcznie, dość duże kawałki łopatki, karczku, polędwiczek oraz boczku umieszczone w szklanych słoikach.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

Słój szklany z nakrętką o pojemności 0,7 litra i wadze 0,7 kg.

Barwa:

Od jasnobrązowej do brązowo-złocistej. Cienka warstwa galaretki koloru bursztynowego.

Konsystencja:

Konsystencja zwięzła, dość ścisła, zwarta.

Smak:

Charakterystyczny dla mięsa wieprzowego – pasteryzowanego z jego wyraźnym aromatem oraz zapachem przypraw (pieprz, świeży czosnek, zioła).

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Tradycja konserwacji mięsa w słoikach jest znana i stosowana od początku XX wieku. W Niemczy produkuje się mięso zgodnie z recepturą mającą swoje źródło w tradycji konserwacji mięsa w słoikach z okolic Wołynia. W skład produktu wchodzą różne rodzaje mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek, boczek oraz polędwiczki wieprzowe) krojonego w kawałki, które są marynowane na sucho przyprawami przez okres czterech dni, a następnie doprawiane solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Dzięki trzykrotnej pasteryzacji mięso nie ulega zepsuciu i przez pół roku zachowuje wszystkie walory smakowe. Może być spożywane zarówno na zimno jak i na ciepło. Od ponad 50 lat mięso w kawałkach jest znaną i cenioną potrawą mięsną na terenie Dolnego Śląska.