Przejdź do treści
Wino znane było w Polsce już za czasów pierwszych Piastów. Ocenia się, że wyrabiano je od czasów przyjęcia chrześcijaństwa, gdyż było ono niezbędnym elementem liturgii. Wino domowe produkowane w Torun...
Tradycja warzenia piwa od wielu pokoleń towarzyszyła mieszkańcom Nakła nad Notecią i okolic.
Pierwsze wzmianki o warzeniu piwa w Nakle pochodzą z początku XVI wieku. Po pożarze grodu nakielskiego w ...
Tradycja warzenia piwa od wielu pokoleń towarzyszyła mieszkańcom Nakła nad Notecią i okolic.
Pierwsze wzmianki o warzeniu piwa w Nakle pochodzą z początku XVI wieku. Po pożarze grodu nakielskiego w ...
Księżycówka z Kujaw wzięła swój początek i tradycję wytwarzania z Nieszawy i jej okolic. Tamtejsi mieszkańcy przekazywali ją sobie z pokolenia na pokolenie. Od kilkudziesięciu lat księżycówka jest pro...
Pierwsza nalewka swą nazwę Hipokrasa zawdzięcza Hipokratesowi, który jako ojciec starożytnej medycyny, jako pierwszy do wina dodał miodu i ziół. Już w czasach starożytnych mieszając zioła, szukano eli...
Nalewka z kwiatów głogu (bulimączka)
Pierwsza nalewka przeznaczona „dla smaku” – rosolis (z łac. ros – kropla, solis – słońce), powstała we Włoszech w XIII w. Do Polski nalewki trafiły za sprawą Henryka Walezego i zwane były kordiałami. ...
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów i ziół. Zanim jednak pierwsza nalewka trafiła na polski stół przeszła długi proces tworzenia i zdobywania wiedzy na temat jej produkcji. Już w ...
Pierwsze nalewki powstawały na bazie wina, miodu i ziół. Już w czasach starożytnych mieszając zioła, szukano eliksirów młodości i miłości. Do historii alkoholu należy powstanie bimbru, doprawionego zi...
Nalewki przyrządza się dość łatwo – z owoców, korzeni i ziół. Zanim rozpowszechnił się w Europie cukier, dosładzano je różnymi syropami. Od wieków sposoby wytwarzania nalewek niewiele się zmieniły, a ...
Z powodu niezwykle urodzajnych gleb, Kujawy nazywane były spichlerzem Polski. W Królestwie Polskim na przełomie XIX wieku wzrastało znaczenie rzeki Wisły, jako szlaku handlowego zbożem. Rocznie tym sz...
Kawa zbożowa z jęczmienia
Kawa dotarła do Polski pod koniec XVII wieku, ale rozgłos zyskała dopiero na początku XVIII w. Z biegiem czasu stała się łatwiej dostępna i popularna, zwłaszcza wśród elit, ludzi bogatych i inteligenc...
Herbatki z ziołowych wianków
Ziołowe wianki to niewielkie, ułożone ciasno, sezonowe zioła i kwiaty, związane szpagatem lub włóczką, przygotowywane na zakończenie oktawy Bożego Ciała. Wianki uważano za symbol zdrowia, siły i życia...
Chaber bławatek to pospolity chwast występujący w uprawach zbożowych, charakterystyczny dla kujawskich pól – w parze z makiem stanowi typowy dla Kujaw krajobraz. Odzwierciedleniem tego jest dominujący...
Kwas chlebowy sapieżyński kodeński
Tradycja wyrobu kwasu chlebowego łączy się ściśle z przybyciem rodu Sapiehów na tereny Kodnia, kiedy to Jan Sapieha bierze w posiadanie dobra kodeńskie słynące z młynarstwa: „Władysław Jagiełło zostaw...
Wzmianki historyczne o hodowli pszczół i produkcji trunków w janowskiem odnajdujemy w książce Zbigniewa Jerzego Hirszy Położenie Chłopów w kluczu janowskim, 1962 r. (s. 43, 45, 46, 65): Innym zajęciem...
Żurawina niegdyś rosła powszechnie na terenach bagiennych i torfowiskach w lasach Europy Północnej i Wschodniej. Na skutek osuszania torfowisk i bagien już coraz rzadziej występuje w tych regionach Eu...
Witaminy Eremity – syrop z czarnego bzu
Gdy mówi się o początkach stosowania przez człowieka roślin w celach leczniczych, przeważnie pada stwierdzenie, że własności lecznicze roślin znane były już w starożytności. Dla potwierdzenia tego pod...
Nektar świętego Eugeniusza – miód ziołowy
Tradycja wyrobu nektaru św. Eugeniusza sięga początków przybycia Misjonarzy Oblatów do Kodnia i związana jest ściśle z tym miejscem. Od dawnych wieków zakonnicy wykorzystywali zioła i dary natury w ce...
Naleweczka gruszkówka z Kraśnika
Słowo „nalewka” powstało w I Rzeczypospolitej i istnieje w języku polskim, rosyjskim, czeskim, ukraińskim, białoruskim, litewskim, estońskim i rumuńskim. Próżno szukać tego słowa we Francji, Wielkiej ...
Nalewka poziomkowa leśna z Kraśnika
Słowo „nalewka” powstało w I Rzeczypospolitej i istnieje w języku polskim, rosyjskim, czeskim, ukraińskim, białoruskim, litewskim, estońskim i rumuńskim. Próżno szukać tego słowa we Francji, Wielkiej ...
Grzaniec Marcina z Urzędowa
Grzaniec Marcina z Urzędowa pochodzi z XVI wieku, kiedy to żył Marcin z Urzędowa – lekarz, zielarz, autor wydanego w 1595 r. Herbarza Polskiego – najwybitniejszego ze średniowiecznych herbarzy, uważan...
Nalewki to typowo polska, tradycyjna specjalność. Pierwsze informacje o sposobach ich przygotowywania sięgają XVIII wieku. Od dawna wytwarzano je na dworach magnackich oraz w domach mieszczan. Do wytw...
Dzięki rozwojowi i udoskonalaniu metod produkcji na przestrzeni wieków polskie miody pitne charakteryzują się dużą różnorodnością. Historia produkcji miodów pitnych sięga początków państwowości polski...
Produkcja miodów pitnych w Polsce charakteryzuje się ponad tysiącletnią tradycją i dużą różnorodnością. Historia ich produkcji sięga początków państwowości polskiej. W 966 roku w zapisach hiszpańskieg...
Ponad tysiącletnia tradycja produkcji miodów pitnych w Polsce przyczyniła się do dużego ich zróżnicowania. Rozwój i udoskonalanie produkcji pozwoliły na wykształcenie wielu rodzajów miodów pitnych. Ju...
Produkcja miodów pitnych w Polsce charakteryzuje się ponad tysiącletnią tradycją, co pozwoliło na wytworzenie dużej ich różnorodności. Historia produkcji miodów pitnych sięga początków państwowości po...
Kordiał żurawinowy kraśnicki
Kordiał żurawinowy kraśnicki to mocny, szlachetny trunek, a także lek wzmacniający serce, dodający wigoru i wzmacniający odporność psychiczną. Nazwa pochodzi od łac. Cordialis-serce. Kordiał to pierwo...
Maliniak kraśnicki - wódka malinówka
W powiecie kraśnickim położonym w zachodniej części województwa lubelskiego od wielu lat dominuje uprawa malin. Obecnie stanowi ona już ponad 50% produkcji krajowej, a powiat zyskał miano „krajowego z...
Nalewka ziemiańska to napój spirytusowy wytwarzany zgodnie z wieloletnią rodzinną recepturą. Przepis na jej przygotowanie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i przechowywany w zbiorach rodzinny...
Sok z maliny kraśnickiej wytwarzany jest z owoców malin dojrzewających na lessowych stokach Wzniesień Urzędowskich. Glebowe warunki uprawy, wieloletnia tradycja, doświadczenie i wyspecjalizowana techn...
Oranżada w Kąkolewnicy produkowana jest od 1957 roku początkowo pod nazwą Lemoniada. Dawniej zaopatrywała się w nią w dużej mierze ludność mieszkająca w województwie lubelskim. Z czasem jej smak docen...
Napój alkoholowy z miodem wywodzi swój rodowód z kuchni staropolskiej, a dokładnie z kuchni dworów i dworków. Ze względu na swoje walory smakowe szybko rozpowszechnił się na całych kresach wschodnich ...
Początki osadnictwa we wsi Werbkowice datuje się na rok 1394, jednak znaczący rozwój wsi rozpoczął się dopiero w XIX w. Związane to było z funkcjonowaniem gorzelni produkcyjnej w 1896 roku. Ostateczni...
Gmina Końskowola jest tzw. „zagłębiem szkółkarskim” słynącym z uprawy drzew i krzewów owocowych oraz ozdobnych. Kwiatowe pola róż, zarówno tych dekoracyjnych, jak i smakowych zajmują wiele hektarów. H...
Kraśnickie domowe wino owocowe
Z definicji wino owocowe to napój winiarski wytwarzany na bazie owoców innych niż winogrona. Tradycja wytwarzania win owocowych w Polsce sięga XIII wieku. Technologia wyrobu win owocowych zasadniczo ...
Żurawina to krzewinka, która występuje na podmokłych bagnistych połaciach lasów w okolicach Biłgoraja. Owoc żurawiny to kulista, krwistoczerwona, soczysta i bardzo kwaśna jagoda. Owoce dojrzewają późn...
W Mikołajówce uprawiano jabłonie już w XIX w. „Do roku 1939 tylko Mikołajówka, Białowoda i Wandalin posiadały większe sady (…). W ówczesnych sadach przeważały następujące odmiany jabłoni: antonówka, g...
Nadwiślański sok jabłkowy
Powiśle to obszar położony wzdłuż Wisły pomiędzy dwoma królewskimi miastami Sandomierzem i Kazimierzem Dolnym. Historia upraw sadowniczych w tym rejonie sięga XIX wieku. Oskar Kolberg w swoim dziele p...
Gmina Końskowola leży w zachodniej części województwa lubelskiego w dorzeczu rzeki Kurówki. Jest to zagłębie szkółkarskie Lubelszczyzny, szczególnie słynące z produkcji sadzonek róż – stąd nazwa „Róża...
Końskowola to gmina w województwie lubelskim słynąca z produkcji róż, skąd wzięła swoją potoczną nazwę „Różana Kraina”. Bogata tradycja szkółkarstwa ziemi końskowolskiej, a przede wszystkim produkcja ...
Napój żniwny z rabarbaru i mięty
Wieś Perkowice położona jest w gminie Biała Podlaska i posiada typowo rolniczy charakter. Rolnictwo na tym terenie jest rozdrobnione i dominują małe gospodarstwa rolne. Duża liczba rolników zajmuje si...
W dawnych czasach człowiek nieprzerwanie obcował z przyrodą. Przystosowując się do panujących warunków nauczył się wykorzystywać dostępne mu źródła pokarmu, pochodzące z natury. Na okolicznych polach,...
Sok z pigwowca z Końskowoli
Końskowola to jedyna gmina w województwie lubelskim powszechnie zwana „zagłębiem szkółkarskim”, słynącym z produkcji krzewów ozdobnych i owocowych – między innymi pigwowca japońskiego (chaenomeles jap...
Tradycje pszczelarskie i miodosytnicze na ziemiach polskich sięgają czasów pierwszych Piastów, a poprzez wzmianki o miodach czy trójniakach w „Panu Tadeuszu” i „Trylogii” są utrwalone w klasyce litera...
Pierwsze ślady dotyczące piwa pozostawiła antyczna cywilizacja sumeryjska. Są to gliniane tabliczki pokryte pismem klinowym sprzed ponad sześciu tysięcy lat. Jest jednak bardzo prawdopodobne, że począ...
IN VINO VERITAS – W WINIE PRAWDA. Tak mawiali starożytni Rzymianie, ale nie oni jedyni upajali się boskim trunkiem. Napój ten gościł na dworach starożytnej Grecji, Egiptu, Babilonii i to z tych ośrodk...
Jarzębiak był jedną z najbardziej popularnych, w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych ubiegłego wieku, wódek owocowych produkowanych przez Zakłady Przemysłowe Państwowego Monopolu Spirytusowego...
Jarzębiak według definicji Jana Cieślaka to „nalew na owoce jarzębiny gorzkiej (lekko przemrożone), uzupełniony nalewami na śliwki suszone, rodzynki i figi oraz aromatyzowany dodatkiem naturalnego des...
Tradycje piwowarskie w Zielonej Górze sięgają XVIII wieku. Wówczas produkcja piwa była normowana specjalnymi przywilejami i znajdowała się w rękach drobnych wytwórców. W 1740 r. posiadało je 53 piwowa...
Początki browarnictwa na ziemi lubuskiej sięgają XIV w., kiedy położona w dolinie Warty Witnica, a wówczas jeszcze niemiecka wioska Vitz, stała się własnością zakonu cystersów z Mironic. Później piwo ...
Naturalnie mętne soki z Solnik
Naturalnie mętne soki owocowe z Solnik przygotowywane są według tradycyjnej receptury. Już przesiedleńcy z Kresów Wschodnich, którzy przybyli na tereny Ziemi Lubuskiej używali owoców z ocalałych drzew...
Róża stulistna (cukrowa, centyfolia) jest zwartym krzewem dorastającym do 2-3 m wysokości o łodygach gęsto obsadzonymi kolcami różnej długości, kwiatach pełnych, czerwonych, mocno pachnących. Róża ta ...
Zielona Góra i jej okolice posiadają bogatą tradycję winiarską, w tym tradycję produkcji win owocowych. W szczególności wino jabłkowe było „wytwarzane chętnie przez zielonogórskich winiarzy z racji ob...
Nalewki należą do tradycyjnych polskich trunków, którymi częstowano gości podczas świąt oraz spotkań i uroczystości rodzinnych. Są one bardzo specyficznym rodzajem napojem o długiej, sięgającej XVI wi...
Nalewki przygotowywane na bazie koziego mleka i alkoholu posiadają w Polsce bardzo długą tradycję. Głównie przyrządzane były w rodzinach mających szlacheckie lub ziemiańskie korzenie. W XVIII i XIX wi...
Nalewka sosnowa „sosnówka”
Łupowo to wieś położona w województwie lubuskim w gminie Bogdaniec. Po roku 1945 na te tereny przybyli mieszkańcy dawnych Kresów Wschodnich, którzy odbudowywali zniszczone wsie. Wraz z ich osiedleniem...
Wino zielonogórskie gronowe
Pierwsza wzmianka źródłowa o zielonogórskich winnicach pochodzi z początku XIV wieku, jednakże w miejscowej tradycji zachowano jako datę sprowadzenia winorośli rok 1150. „Rejon Zielonej Góry to obszar...
Ratafia malinowa z Nagawek
Od lat nalewki należą do tradycyjnych polskich alkoholi podawanych gościom w czasie świąt oraz spotkań i uroczystości rodzinnych. Początkowo przyrządzano je tylko na dworach szlacheckich, z czasem rów...
Nalewka owocowa z Nagawek
Nalewki powstały prawdopodobnie już w starożytności i były dziełem ojca sztuki lekarskiej Hipokratesa i od jego imienia aromatyczny napój z wina i miodu z dodatkiem przypraw, a głównie cynamonu, zwykł...
„Pod nazwą piwa rozumiemy napój zdrowy, przyjemny i upajający dzięki zawartości alkoholu, wytwarzany sztucznie drogą fermentacji. Napój ten znany był już w Egipcie starożytnym pod nazwą trunku peluzja...
Kałęczew leży w bliskim sąsiedztwie Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich, meandrów rzeki Mrogi oraz arboretum Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Zakład w Rogowie. Takie sąsiedztwo stwarza specy...
Historia kwasu chlebowego zaczęła się około X wieku, a jego wynalezienie przypisuje się Słowianom. Każdy ród posiadał własną, odmienną i przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturę. W uboższych ro...
Nalewka imbirowo-cytrynowa
Nalewki powstały już w starożytności i były dziełem ojca sztuki lekarskiej Hipokratesa. Pierwsze nalewki były ziołowe i podawane jako lekarstwo. W XVI, XVII i XVIII wieku nalewki ziołowe, których znan...
Historia przygotowywania ratafii w Eufemianowie związana jest z Wilhelmem Fix (jego dziadkowie byli poddanymi Stanisława Leszczyńskiego, króla Polski i księcia Lotaryngii), który przeniósł się z Lotar...
Pierwsze wzmianki pisemne o malinach pochodzą z ok. 300 roku p.n.e. Jest w nich już mowa o malinach nie tylko jako o smakowitym owocu, ale również jako leku.
Od najdawniejszych czasów ludność wiejsk...
Nalewka truskawkowa z Bachorzyna
Nalewki to mocne, aromatyczne i słodkie alkoholowe wyciągi z owoców i ziół. Do Polski moda na wyrób nalewek, zwanych dawniej kordiałami, dotarła prawdopodobnie wraz z Henrykiem Walezym. Początkowo nal...
Sok pomidorowy z Kałęczewa
Już w XVIII i XIX wieku uprawiano i spożywano w Polsce warzywa zwane wówczas ogrodowinami. „Stosunkowo późno, gdyż dopiero w (…) latach okresu międzywojennego (…) zaczęto (…) uprawiać pomidory na włas...
Powiat brzeziński położony jest w województwie łódzkim i ma charakter typowo rolniczy. Znajduje się tam wiele małych gospodarstw, których mieszkańcy kultywują rodzinne tradycje. Widoczne jest to szcze...
Nalewka z czarnej porzeczki
Powiat brzeziński położony jest w województwie łódzkim i ma charakter typowo rolniczy. Znajduje się tam wiele małych gospodarstw, których mieszkańcy kultywują rodzinne tradycje. Widoczne jest to szcze...
Na terenie gminy Rogów znajduje się Leśny Kompleks Promocyjny „Lasy Spalsko-Rogowskie”, malownicze tereny strefy krawędziowej Wzniesień Łódzkich z głęboko wcinającą się doliną rzeki Mrogi, a także Arb...
Syrop malinowy z Lubowidzy
Wieś Lubowidza leży w bliskim sąsiedztwie Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich, meandrów rzeki Mrogi. Na tym terenie występują bardzo dobre warunki glebowe oraz specyficzny mikroklimat, dzięki czem...
Syrop z czarnego bzu z Kałęczewa
W XIX wieku na wsiach Polski środkowej produkty spożywcze uzyskiwane z upraw roślin i hodowli zwierząt, uzupełniano zbieranymi z okolicznych nieużytków i lasów płodami roślin dziko rosnących. Zbierano...
Nalewka śliwkowa z Marianowa
Nalewki należą do tradycyjnych polskich alkoholi, które sporządzano przede wszystkim na dworach szlacheckich. Dopiero później tradycję ich przyrządzania przyjęło również mieszczaństwo i elita wsi. Nal...
Nalewka to alkohol o mocy 40-45%, zawierający często sok owocowy lub wyciąg z ziół, sporządzony przez zalanie alkoholem owoców świeżych lub suszonych albo ziół i osłodzona syropem. Do sporządzania na...
Śliwowica wyborna to przedni destylat z Chełmskiej Góry nad Rabą. Przygotowuje się ją według starego przepisu produkcji destylatu ze śliw węgierek.
W Chełmie koło Bochni od 1170 roku pracowali Stróż...
Jak wynika z przekazów historycznych uprawa śliwek w rejonie łąckim znana była już w XII wieku. Suszone owoce transportowano drogą wodną do innych krajów Europy (Ziobrowski, 1949), popularne było równ...
Izdebnik to wieś na Pogórzu Wielickim, otoczona lasami, leżąca w żyznej dolinie potoku Skotnica, założona na przełomie XIII i XIV wieku. Od początku była własnością królewską i należała do zamku, z cz...
Podstawowym surowcem do wyrobu nalewek jarzębinowych, w tym przypadku jarzębinki, są owoce jarzębiny (Jarząb pospolity). Jej jakość zależy w dużym stopniu od dojrzałości i jakości owoców wziętych do z...
Czar pustyni to napój alkoholowy, którego nazwa ściśle związana jest z terenem Pustyni Błędowskiej. Wytwarzany jest od pokoleń według niezmiennej receptury. Przygotowywany jest z suchych ziaren grochu...
Żytko, powszechnie w okolicy Łącka zwane również żytkiem lub żytniówką, to napój alkoholowy wytwarzany tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, według starej niezmienionej receptury prze...
Wino domowe „rzuchowskie”
Wino domowe rzuchowskie przygotowywane jest ze szczepów winorośli uprawianych dawniej w majątku dworskim własności Aleksandra Chilewskiego w latach 1911-1946. Są to odmiany pochodzenia wschodniej Gali...
Nalewka łazowska – jałowcówka
Nalewki smakowe wytwarzane są w regionie Łącka od wielu lat, według oryginalnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Składniki niezbędne do przyrządzania nalewek pozyskiwane są z naturaln...
Imbirówka iwkowska, pochodząca ze wsi Iwkowa w powiecie brzeskim, to napój alkoholowy produkowany na bazie czystego 40% alkoholu z dodatkiem cukru, soku z cytryny i suszonego imbiru. Imbirówka pojawił...
Miodówka pogórska to nalewka spirytusowa na bazie miodu spadziowego z dodatkiem wody źródlanej, przypraw korzennych, szyszek chmielu i cytryny. Przygotowywano ją według różnorodnych receptur, na przes...
Polywka to kompot sporządzany z tradycyjnie suszonych w okolicznych suszarniach owoców - śliwy, gruszki i jabłka. Przyrządzanie tego napoju wiązało się z niezwykle długą tradycją sadowniczą w okolicac...
Lipnicka lipina to dawny codzienny napój mieszkańców Lipnicy Murowanej i okolicznych miejscowości. Do jej przygotowania potrzebny jest susz z kwiatów lipy – drzewa, które mocno wpisało się w kulturę L...
Tradycja uprawy fasoli „Piękny Jaś”, znanej także jako groch „piechotny”, związana jest z terenem Doliny Dunajca od wielu pokoleń. Wyjątkowe i specyficzne warunki klimatyczno-glebowe, wynikające m.in....
W okolicach Rytra istnieją znakomite warunki do hodowli pszczół. Lasy tej części Beskidu Sądeckiego charakteryzuje różnorodność drzew iglastych i liściastych oraz kwietnych łąk. Szacuje się, że jest t...
Ratafia z kwiatami czarnego bzu i głogu
Od dawna polskim specjałem były mocne domowe nalewki owocowe, a wiele przepisów na nie znaleźć można w książkach kucharskich i poradnikach z XIX i XX w. Ratafia z kwiatami czarnego bzu i głogu wytwarz...
Łososiński sok tłoczony z jabłek
Region określany jako Lachy Sądeckie, do którego zaliczają się wsie rzeki Łososiny w jej dolnym i środkowym biegu, pod względem gospodarczym był wybitnie rolniczy. Już w połowie XIX w. odznaczał się s...
Wino z jabłek i płatków róży z Wolicy
Teren gminy Łącko i sąsiadującej gminy Podegrodzie, pomiędzy którymi leży wieś Olszana (z przysiółkiem Wolica), charakteryzują się znakomitymi warunkami przyrodniczymi. Istnieje tam swoisty mikroklima...
Nalewka wiśniowa zakroczymska
Tradycja przyrządzania nalewek znana jest od czasów starożytnych – autorem likieru z wina zaprawianego miodem był Hipokrates. W średniowieczu z wyrobu likworów słynęli alchemicy oraz mnisi, dla któryc...
Piwo dostarcza organizmowi łatwo przyswajalne cukry, białka, a także sole mineralne. Chmiel posiada właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Dzięki niskiej z...
Od najdawniejszych czasów miód pszczeli służył człowiekowi w jego gospodarstwie domowym. Używano go do słodzenia potraw, wypieku ciast, a także do konserwowania żywności. Już w czasach przedchrześcija...
Likier jajeczny radziwiłłowski
Napoje alkoholowe otrzymywane w procesie fermentacji znane były i spożywane od tysiącleci. Około XV wieku zaczęto wytwarzać wódki aromatyzowane ziołami, miodem, owocami, nalewki i likiery. Jednym z na...
W województwie mazowieckim, we wsi Grębków oprócz miodów syconych, wina i piwa miodowego tradycyjnie wytwarzano napoje orzeźwiające na bazie miodu pozyskanego z pasiek na tym terenie. Jak wspominają m...
Kompot z jabłek z Radziwiłłowa
Jabłko jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej spożywanych owoców w Polsce. „Rodziny jabłkowatych (…), pestkowatych (…) i agrestowatych (…) zapełniają nasze sady. Do pierwszej należą wszystkie...
Pierwsze wzmianki o sposobach przygotowywania nalewek sięgają XVIII wieku. Nalewki były specjałem wytwarzanym zarówno na dworach szlacheckich, jak również pośród mieszkańców małych wsi. Do produkcji w...
Okolice Cierpięt i Grębkowa charakteryzują się licznymi lasami, łąkami, torfowiskami, których kwitnąca roślinność sprzyja hodowli pszczół oraz umożliwia rośnięcie drzew i krzewów bogatych w dzikie owo...
Kwas chlebowy na miodzie z Grębkowa
Kwas chlebowy to płyn otrzymywany „przez alkoholową i kwaśną współcześnie fermentację ze szrotowanego żyta, jęczmienia, prosa, lub też chleba, albo mieszaniny tych materjałów z dodatkiem cukru lub owo...
Miód pszczeli od najdawniejszych czasów był wykorzystywany przez człowieka. Używano go nie tylko do słodzenia potraw, ale przede wszystkim do sporządzania napojów, głównie alkoholowych. W Grębkowie, j...
Gmina Grębków to typowo wiejska gmina położona w województwie mazowieckim, w której podstawową funkcją działalności mieszkańców jest rolnictwo. Posiada wysokie walory ekologiczne i krajobrazowe, które...
Gmina Sterdyń położona jest na terenie województwa mazowieckiego na obszarach nadbużańskich. Przeważającą powierzchnię zajmują użytki rolne, a pozostałą duże kompleksy leśne. Mieszkańcy ww. terenów cz...
Gmina Sarnaki położona jest w najbardziej na wschód wysuniętej części Mazowsza w powiecie Łosickim. Należy do obszarów o wysokiej lesistości. Szata roślinna gminy jest bardzo bogata i zróżnicowana pod...
Syrop z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej
Gmina Puszcza Mariańska położona jest w południowo-zachodniej części Mazowsza. Na tym terenie znajdują się liczne rezerwaty przyrody oraz park krajobrazowy. Obszar ten dzięki braku zanieczyszczeń char...
Tłoczony sok jabłkowy z doliny Radomki
Dolina rzeki Radomki jest obszarem krajobrazu chronionego. W zagłębieniach terenowych rzeki wykształciły się dobrej jakości gleby, na których tamtejsi mieszkańcy zaczęli sadzić drzewa owocowe, w tym j...
Nalewka nadbużańska owocowa – mirabelka
Nalewki należą do tradycyjnych polskich trunków, którymi częstowano gości podczas świąt oraz spotkań i uroczystości rodzinnych. Od XVIII wieku przygotowywano nalewy z owoców i ziół w dworach, dworkach...
Herbatka z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej
Gmina Puszcza Mariańska położona jest w południowo-zachodniej części Mazowsza i należy do najpiękniejszych miejsc na Mazowszu. Większość terenów leśnych gminy znajduje się w Bolimowskim Parku Krajobra...
Sok z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej
Tereny Puszczy Mariańskiej należą do miejsc, które od zawsze obfitowały w mnogość dzikorosnącej roślinności, w tym czarnego bzu. Porastał on żyzne tereny znajdujące się nad licznymi strumykami i rzecz...
Soki z owoców tłoczone na zimno z Ziemi Łańcuckiej
Ziemia Łańcucka położona jest na skraju Pogórza Karpackiego i Niziny Sandomierskiej. Powoduje to zróżnicowane ukształtowanie terenu – od równin w północnej części, po górzyste tereny na południu. Dzię...
Lasowiacka nalewka żurawinowa
Nalewki są najbardziej tradycyjnym polskim alkoholem. Jak pisze dr Grzegorz Russak w artykule pt. Nalewki staropolskie – chluba przeszłości, nadzieja przyszłości: (…) w czasach Pierwszej Rzeczpospolit...
Krzeszów leży w południowo-wschodniej części Polski, w powiecie niżańskim, w województwie podkarpackim, na prawym brzegu rzeki San, na terenach zwanych Puszczą Sandomierską. Puszczę Sandomierską zamie...
Górki jest to wieś położona w województwie podkarpackim, w powiecie mieleckim, w zachodniej części gminy Borowa. Gmina jest częścią okolicy nadwiślańskiej, bogatej w parki i lasy. Jest to typowy obsza...
Krzeszów leży w południowo-wschodniej części Polski w powiecie niżańskim, województwie podkarpackim. Nazwa miejscowości w dokumentach pojawiła się po raz pierwszy w 1390 roku wystawionych dla niejakie...
Lasowiacka nalewka z pigwy
Leżajsk jest jednym z najstarszych miast Polski południowo-wschodniej. Pierwsza udokumentowana historycznie wzmianka o Leżajsku pochodzi z 1354 roku. Wtedy to Kazimierz Wielki nadał Janowi Pakosławowi...
Sok z owoców czarnego bzu
Bez czarny występuje powszechnie w całym kraju, zarówno w wilgotnych i żyznych lasach – łęgach, buczynach i grądach, jak i na stanowiskach antropogenicznych bogatych w azot – przy wysypiskach śmieci, ...
Receptura przygotowywania orzechówki jasielskiej przypada na okres międzywojenny XX wieku, a popularność na terenie Jasła i w jego okolicach zdobyła na przełomie lat 50-tych i 60-tych XX wieku. Dawnie...
„Prawie w każdym domu, szczególnie na wsi istnieją stare wypróbowane przepisy sporządzania nalewek” (…) „W celu otrzymania mocnej nalewki najlepiej po zlaniu z owoców wódki lub spirytusu zasypać je gr...
Gmina Krzeszów położona jest w południowo-wschodniej części Polski, w powiecie niżańskim na prawym brzegu rzeki San i jest gminą typowo rolniczą. Dawniej mieszkańcy głównie zajmowali się łowiectwem, m...
Malina to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Podobnie jak jeżyna pochodzi z Europy. Rośnie głównie w ogrodach, choć w stanie naturalnym występuje również na polanach i obrzeżach lasu, ...
Cygany to miejscowość położona w województwie podkarpackim, w powiecie tarnobrzeskim. Miejscowość ta to bardzo malownicza, będąca oazą ustronności i spokoju wieś lasowiacka licząca ponad 350 lat. Obok...
Dereniówka Bask z Albigowej
Wieś Albigowa to jedna z największych wsi w województwie podkarpackim położona na pograniczu Kotliny Sandomierskiej i Pogórza Dynowskiego. Warunki klimatyczne panujące na tym terenie spowodowały, że w...
Nalewki to specjalność staropolskiej kuchni, szczególnie kresowej. Przygotowywane z ziół i owoców stanowiły podstawę domowych apteczek. Były skutecznym lekiem przy wielu dolegliwościach, a także nieod...
„Gdańska gorzałka, toruński piernik, krakowska panna, warszawski trzewik – najlepsze rzeczy w Polsce” – głosi stare przysłowie przytoczone w opracowaniu Z. Przybylaka „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wiel...
Kaszubska nalewka bursztynowa
Bursztyn zwany też jantarem to kopalna żywica drzew iglastych z okresu trzeciorzędu. Barwa bursztynu jest głównie żółta, niekiedy może zawierać zatopione owady i szczątki roślin. Bursztyn jest charakt...
Nebrowianka – nalewka śliwkowa
Na obszarze Doliny Dolnej Wisły intensywny rozwój sadownictwa nastąpił w drugiej połowie XIX wieku. W wielu gospodarstwach zakładano sady, które usytuowane były z reguły na skarpach lub na dnie doliny...
Wielowiekową tradycję pszczelarstwa na ziemiach Pomorza Gdańskiego potwierdzają źródła pisane oraz znaleziska archeologiczne. Olbrzymie kompleksy leśne i obfitość rosnących w nich miododajnych roślin ...
Sok z kwiatu czarnego bzu
Rośliny od zawsze towarzyszyły człowiekowi jako źródło pożywienia, odgrywały też istotną rolę w walce z chorobami i w zachowaniu zdrowia. Zbierane podczas lata zioła były nieodłącznym składnikiem każd...
Kociewska herbata z lipy i bzu czarnego z miodem lipowym
Wieś Lipy leży na Pomorzu, w powiecie kościerskim, w gminie Stara Kiszewa. Północno-zachodnia część gminy Stara Kiszewa należy do Kaszub, pozostała część do Kociewia. W gminie jest dużo użytków rolnyc...
Kociewie znajduje się w północno-wschodniej części województwa pomorskiego. Jest to region przede wszystkim etniczno-kulturowy, położony w dorzeczu dwóch rzek wpadających do Wisły – Wierzycy i Czarnej...
Lecznicza nalewka jarzębinowa / jarzębiak
Nalewki powstające na bazie owoców i ziół są charakterystyczne dla kuchni staropolskiej. Receptura sporządzania nalewek jest prosta, bo polega na zalaniu owoców spirytusem. Następnie po sześciu czy oś...
Syrop z żurawiny po mermecku
Syrop z żurawiny po mermecku wytwarzany jest zgodnie z recepturą rodzinną od ponad 25 lat. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i pochodzi z 1907 roku. Dawniej wytwarzano syropy również ...
Sok z żurawiny po mermecku
Sok z żurawiny po mermecku wytwarzany jest zgodnie z recepturą rodzinną od ponad 25 lat zgodnie z recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Do rozdrabniania owoców stosuje się drewnianą prasę p...
Żurawinówka po mermecku to napój spirytusowy wytwarzany zgodnie z rodzinną recepturą. Przepis na jego przygotowanie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i przechowywany w zbiorach rodzinnych od ...
Nalewki spirytusowe na bazie miodu, a taką właśnie nalewką jest „Onisiówka”, znane są od dawna. W czasach Rzeczypospolitej Obojga Narodów nalewki, nie tylko z miodu, sporządzano w każdym zaścianku, dw...
Wino z owoców dzikiej róży, wytwarzane w okolicach Choczewa, ma ponad sześćdziesięcioletni rodowód. Łączy rodzimą tradycję wyrobu domowych trunków z umiejętnościami, które przywieźli po II wojnie świa...
Brëjka – kawa po kaszubsku
Zwyczaj picia oraz przygotowywania kawy zbożowej został podpatrzony przez miejscową ludność u niemieckich kolonistów osiedlających się na ziemiach pomorskich. Napój ten szybko zyskał popularność i sta...
Piwo na terenie obecnego województwa pomorskiego warzono już w czasach średniowiecza, czego dowodem były przywileje warzenia piw nadawane miastom na terenie Pomorza w tym okresie. Prawo to posiadali z...
Nalewka malinówka z malin leśnych ze Wzgórz Szymbarskich
Pierwsze informacje o sposobach przygotowywania nalewek sięgają XVIII wieku. Od dawna wytwarzano je na dworach magnackich oraz w domach mieszczan. Do wytwarzania nalewek wykorzystywano różne owoce i z...
Nalewka ze świętojonki (czerwonej porzeczki)
Dawniej domowe nalewki były atrakcyjnym napojem serwowanym przy okazji towarzyskich spotkań. Podawano je do stołu w efektownych karafkach, delektowano się smakiem, doceniano aromat i barwę napoju. Cie...
Nalewka na miodzie lipowym
W kuchni polskiej receptury nalewek na bazie ziół i owoców zbieranych z okolicznych lasów, łąk, sadów i przydomowych ogrodów jako pierwsze pojawiły się na dworach szlacheckich. Pierwszy zapis dotycząc...
Cieszyńska herbata przeciw kaszlowi
Herbata przeciw kaszlowi to napój leczniczy znany od dawna i bardzo popularny wśród mieszkańców Śląska Cieszyńskiego.
Emilia Kołder, autorka Kuchni śląskiej (Ostrawa 1972 r., s. 195) podając przepis ...
Cieszyńska herbata z zielin
Herbata jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodniej Azji. Uprawia się krzewy herbaty chińskiej, drzewa herbaty asamskiej oraz ich mieszańce – herbatę gruzińską i cejlońską. Herbata uprawiana jest ...
Na Śląsku Cieszyńskim dawnej popularna była wódka o gorzkawo-słodkim smaku, sporządzana na bazie tataraku, zwana tatarczówką.
Tatarak to roślina, której korzenie zbierane były i nadal są z licznych s...
Miodula / miodunka / miodonka
Alkohol na Śląsku piło się dawniej i pije się obecnie. Problem ten był zauważany, i próbowano go rozwiązywać, o czym świadczy przytoczony we wstępie do Śląskiej kucharki doskonałej E. Łabońskiej przez...
Na Śląsku Cieszyńskim bardzo popularną była i nadal jest wódka, sporządzana ze spirytusu, rzadziej z wódki czystej, zwana warzonką, gdyż zawsze podawana jest na gorąco. Warzonka towarzyszyła różnym ur...
Napój z kwiatów czarnego bzu
W Polsce bez czarny jest rośliną pospolicie występującą „zarówno na niżu, jak i w górach, aż po regiel dolny. Rośnie w lasach, zaroślach, parkach i w pobliżu domostw” (Aleksander Ożarowski, Wacław Jar...
Już na początku XII stulecia mieszczanie w Raciborzu posiadali przywilej warzenia piwa, a piwowarstwo było najważniejszym źródłem dochodów. Piwo, oprócz źródła dochodu, było również powszechnym napoje...
Początki benedyktynki sięgają 1510 roku, kiedy to mnich Bernardo Vincelli, przebywając w Normandii w benedyktyńskim klasztorze w Fekamp, sporządził miksturę o działaniu wzmacniającym z rumu, 40 ziół i...
Napój z hyćki (hyczki) - kwiatu czarnego bzu
Przyrządzanie syropu jest jednym z tradycyjnych sposobów konserwowania soków owocowych. Sposób ten był bardzo popularny, zanim zaczęto wytwarzać soki tłoczone „na zimno”. Podstawowym mankamentem takie...
Wielkopolskie jabłkowe soki tłoczone na zimno z dodatkami innych owoców
Zamierzona hodowla drzew owocowych zaczęła rozwijać się dopiero w drugiej połowie pierwszego tysiąclecia naszej ery, potem w większych majątkach feudalnych, a później kościelnych. O uprawie drzew owoc...
Początki produkcji piwa ciemnego pełnego produkowanego od 1997 r. w Mitosławiu pod nazwą „czarne” sięgają XIX wieku i mają swoje początki w nieistniejącym już dziś Browarze Hopolita Lackowskiego. Brow...
Wino z czarnej porzeczki (black currant wine)
Wino, jako wykwintny trunek, znane było już w starożytności. O zgubnych skutkach jego nadużycia wspomina też Biblia. Chrześcijaństwo od dwóch tysięcy lat używa wina w liturgii. Najlepsze wina wytwarza...
Domowe soki tłoczone na zimno ze świeżych owoców ziemi kaliskiej
Tradycja wytwarzania domowego soku tłoczonego na zimno ze świeżych owoców jest tradycją rodzinną sięgającą czasów pradziadka. Pod koniec XIX wieku prowadzono w Wielkopolsce szkółki drzew owocowych. Go...
Tradycja produkcji piwa w Czarnkowie sięga XVI wieku. W 1532 roku w okolicach zamku, gdzie obecnie znajduje się browar, znajdowały się dwa browary warzące piwo dla zamku i mieszczan. Przez stulecia wi...
Miód na terenie dzisiejszej Polski znany był już plemionom słowiańskim. Przez wiele wieków pozyskiwano go najpierw od dziko żyjących, później od hodowanych pszczół i spożywano w postaci miodów pitnych...
Wielkopolska nalewka z wiśni sokówki
Wiśnia, z której wytwarzana jest wielkopolska nalewka, jest jednym z typów wiśni „sokówki odroślowej” występującej w Polsce. Drzewka tych starych, nieco zapomnianych odmian, rosną nadal przy polnych d...
Początki browarnictwa w Bojanowie sięgają 1658 roku. W roku 1793 w Bojanowie istniały dwa prywatne browary. Do dzisiaj, jako jedyny na całej ziemi rawickiej i w rejonie leszczyńskim, pozostał browar w...