Zwycięzcy II edycji Ogólnopolskiego konkursu na najlepszy przepis kulinarny

poniedziałek, 21 października 2013 r.

logo.jpg

Zwycięzcy II edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS

fot. Izabella ByszewskaW dniu 5 października 2013 r. w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Warszawie odbył się finał II edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w systemie unijnym Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz uznanych kucharzy i ekspertów kulinarnych, m.in. Pana Jarosława Uścińskiego – Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, Pani Hanny Szymanderskiej – eksperta kuchni regionalnej, autorki kilkudziesięciu książek o tematyce kulinarnej i Pana Piotra Szczygielskiego – sekretarza Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne (smak, zapach, wygląd), dobór składników, kompozycja, pracochłonność potrawy, prezentacja, wygląd, estetyka. Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, produktów, narzędzi, przestrzegania receptury, prawidłowości technik kulinarnych, procesów technologicznych, sprawności, tempa pracy oraz higieny i bezpieczeństwa pracy czuwała 6-osobowa komisja techniczna, składająca się z techników kulinarnych.

Uroczyste wręczenie nagród i dyplomów zwycięzcom konkursu odbyło się 6 października br. w restauracji Forteca przy ul. Zakroczymskiej 12 w Warszawie. Dodatkową atrakcją był odbywający się na terenie restauracji Kiermasz Produktów Tradycyjnych i Regionalnych.

Nagrody główne zdobyli:

I miejsce - Aleksandra Szymczak i Sylwia Kwiecień pod opieką Pani Marty Bińkowskiej, Zespół Szkół im. KOP w Szydłowcu, przepis na Pieczoną pierś z gęsi z mixem sałat winegret truskawkowo jabłkowym - 339 pkt

II miejsce - Michał Wester w zastępstwie Wojciecha Korczaka i Anna Tymicka pod opieką Pani Teresy Szewczak, Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, przepis na Comber jagnięcy na salsie z buraków w towarzystwie puree groszkowego i uszek z kaszą gryczaną i bryndzą podhalańską - 316 pkt

III miejsce - Ida Popis i Michał Kozłowski pod opieką Pani Jolanty Urbanek, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, przepis na Jagnięcinę pieczoną w glinie z puree z bobu i komosy w towarzystwie burgundowego sosu i kwiatów - 312 pkt

Wyróżnienia otrzymali:

  • Joanna Chrzanowska i Karina Dudzińska pod opieką Pani Katarzyny Hryciuk, Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu, przepis na Comber jagnięcy/marchew/sos pietruszkowo-topinamburowy - 308 pkt
  • Grzegorz Marzejon pod opieką Pani Bożeny Demytruk, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, przepis na Pierś z gęsi na postumencie z „Pięknego Jasia”w towarzystwie ziemniaków z oscypkiem w chrupiącej skórce orzechowej, torcika buraczanego z bryndzą, z nutką karmelizowanych jabłek i sosu wiśniowo-winnego - 295 pkt
  • Adrianna Lepak pod opieką Pani Wioletty Walczyk-Weselak, Zespół Szkół Agrotechnicznych w Ropczycach, przepis na Schab w miodowo-musztardowej zaprawie, podany z zapiekanką ziemniaczaną z kurdybankiem i grillowanymi pomidorkami i oscypkiem - 283 pkt

Gratulujemy Zwycięzcom i już teraz zapraszamy na kolejną edycję Konkursu!

logo2.jpg