Piknik PDŻ "Polska smakuje"

sobota, 16 czerwca 2018 r.

„Polska Smakuje” – to hasło Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, który odbywał się dziś w Warszawie na terenie Wyścigów Konnych na Służewcu.

Fot. Sekretarz stanu Jacek Bogucki oficjalnie otwiera Piknik Polska Smakuje

Fot. Sekretarz stanu Jacek Bogucki oficjalnie otwiera Piknik Polska Smakuje

Można tu było zakochać się w najlepszej polskiej żywności.  Chleby, pierogi, wędliny, ciasta, sery, jogurty, konfitury i powidła, świeże warzywa i owoce, miody i soki królowały na stoiskach usytuowanych w służewieckim parku.

Było to wielkie święto polskiej żywności. Impreza wzbudziła ogromne zainteresowanie mieszkańców Warszawy i okolic. Odwiedziło ją kilkanaście tysięcy osób. Otwarcia pikniku dokonał sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa Rozwoju Wsi Jacek Bogucki, który podkreślił, że ideą pikniku jest prezentowanie walorów naszej żywności przy dobrej zabawie i wypoczynku.

Piknikowymi gośćmi byli także  przedstawiciele ambasad i placówek dyplomatycznych, które mają siedziby w Warszawie. Polskie produkty smakowały zagranicznym gościom. Kucharze przygotowywali niezwykle smaczne potrawy z wieprzowiny, wołowiny kulinarnej i drobiu, a także z owoców, warzyw i nabiału.

Uczestnicy pikniku mogli wziąć udział we wspólnym gotowaniu z szefem kuchni i popularyzatorem kuchni molekularnej - Łukaszem Konikiem, który dziś przygotowywał  potrawy z produktów posiadających znak Programu Poznaj Dobrą Żywność .

Były też degustacje drożdżowych bułeczek z wegetariańskim farszem, chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem, naleśników i pierogów w różnorodnych odsłonach, potraw z grilla, wyciskanych soków i owocowych koktajli.

W tym roku  na Służewcu swoje produkty prezentowało blisko100 firm. Byli to producenci, których wyroby otrzymały znak Programu Poznaj Dobrą Żywność, a także producenci produktów z oznaczeniami geograficznymi, producenci produktów regionalnych i tradycyjnych oraz ekologicznych. Stoiska miały też instytucje, organizacje i stowarzyszenia działające w obszarze rolnictwa, przetwórstwa, turystyki wiejskiej i agroturystyki oraz  instytucje branżowe, m.in. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie - Oddział w Krakowie, Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”, Polska Organizacja Turystyczna, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Fundusze promocji produktów rolno-spożywczych i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Przygotowano też wiele atrakcji dla dzieci. Największa popularnością wśród najmłodszych cieszyły się konkursy gry tematyczne popularyzujące zdrowy sposób odżywiania. Na piknikowej scenie występował zespól ludowy „Skowronki” z Brańska. Zainteresowaniem cieszyły się też pokazy i nauka tańców  ludowych i przyśpiewek, a także wystawa zwierząt hodowlanych i prezentacja zabytkowych maszyn rolniczych.

Dużą atrakcją dzisiejszej imprezy była objęta Patronatem Honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi gonitwa 4-letnich ogierów i klaczy czystej krwi arabskiej o Nagrodę Bandosa rozgrywana na dystansie 2400 metrów. Gonitwa ta odbywała się w ramach 14. dnia wyścigowego tegorocznego sezonu, w trakcie którego rozegranych było 9 gonitw. Ciekawa była również  gonitwa uczniowska - tradycyjnie rozgrywana rywalizacja adeptów sztuki jeździeckiej.

Sobotnia wycieczka na służewiecki tor była znakomitym sposobem spędzenia wolnego czasu wśród pięknej przyrody angielskiego parku, przy smacznym jedzeniu i szumie fontanny. Można tu było dobrze zjeść, zrobić zakupy, odpocząć na łonie natury, przeżyć sportowe emocje i świetnie się bawić.

Piknik Poznaj Dobrą Żywność jest corocznym wydarzeniem promującym polską żywność organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.