Sałatka śledziowa po kaszubsku
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-01-17
  • kategoria Produkty rybołówstwa
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Masa z widocznymi kawałkami ogórków, ziemniaków, jabłek oraz śledzi.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Jasna, kremowa.

Konsystencja:

Luźna masa.

Smak:

Wyraźny smak i aromat śledzi oraz kwaszonych ogórków.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W tradycyjnym pożywieniu Kaszubów ryby były spożywane jako danie podstawowe, a także jako dodatek do potraw. Wśród ryb łowionych w morzu bardzo ważne miejsce zajmował śledź. W większości domów na jesieni przygotowywane były specjalne beczki pełne solonych śledzi. Gospodynie przyrządzały śledzie na wiele sposobów np. marynowane, smażone, prażone nad ogniem, wędzone, solone przyprawiane śmietaną, olejem, majonezem, dodawane do sałatek, jajecznicy, grochówki czy grzybów. Śledzie wchodziły w skład tradycyjnych potraw postnych, dlatego żartobliwie nazywano je „postnikiem”. Królowały na stole w czasie Wielkiego Postu, były daniem wigilijnym oraz należały do ryb obrzędowych, podawanych podczas wesel. Do dnia dzisiejszego bardzo popularny piątkowy obiad na Kaszubach składa się ze śledzi w śmietanie lub occie z cebulką, do których dodawane są ziemniaki gotowane w łupinach. Przepisy na sałatki śledziowe zależały od lokalnych tradycji i przekazów rodzinnych. Najbardziej popularna sałatka na Kaszubach to krojone w kostkę śledzie, ogórki, ziemniaki, cebula z przyprawami zalane śmietaną. „Kartofle wyszorować ugotować w łupinach. Śledzie wymoczyć oczyścić pokroić w dzwonka, skropić octem, dodać pokrojoną drobno cebulkę, zalać śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem. (…)” (Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata”, „Szlakiem kuchni kaszubskiej”, 2008). Przy przygotowywaniu sałatki śledziowej bardzo ważne było zachowanie odpowiednich proporcji użytych składników. Ponadto, śledzie nie powinny być zbyt słone, dlatego należało go wcześniej dobrze wymoczyć, zaś jabłka powinny mieć wyrazisty, winny smak.