Piernik z kamionki
Piernik z kamionki
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-05-18
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Wygląd zewnętrzny: ciasto koloru brązowego o szklistej powierzchni. Na przekroju: ciasto delikatne i puszyste.

Kształt:

Kształt zewnętrzny: wersja podstawowa to placek o wymiarach 20 cm długości, 10 cm szerokości, 5 cm wysokości. Ponadto – pojedyncze ciastka w kształcie różnych zwierząt i serc. Na przekroju: ciasto w kształcie prostokąta, przekładane dwiema warstwami nadzienia owocowego.

Rozmiar:

Kostka piernikowa o wymiarach: 20 cm długości, 10 cm szerokości, 5 cm wysokości; waga ok. 0,5 kg. Pojedyncze ciastka w kształcie zwierząt, serc oraz mniejsze kostki – do 10 cm.

Barwa:

Ciasto i nadzienie koloru brązowego.

Konsystencja:

Ciasto gęste, mocne.

Smak:

Naturalne produkty oraz przyprawy korzenne nadają ciastu intensywny aromat i specyficzny smak.

Dodatkowe Informacje:

Ciasto poddawane jest procesom leżakowania w tym samym kotle z kamionki od 1971 roku, odziedziczonym po dziadku, który używał go od 1912 roku.

Tradycja:

Cukiernia, której specjalnością jest piernik z kamionki, to firma rodzinna o długoletnich tradycjach. Podobnie jak starsi, także młodsi członkowie rodziny mają wykształcenie cukiernicze. Przygoda z piekarnictwem zaczęła się w roku 1947, kiedy to rodzina nabyła piekarnię w Chojnicach na ul. Młyńskiej, którą z kolei utraciła w 1953 roku. Piernik z kamionki pochodzący z firmy rodzinnej ma długą historię. Metodę produkcji opracował dziadek (skąd wzięło się nazywanie wypieku piernikiem dziadka), który w latach 1912-1920 prowadził piekarnię w Barkowie – miejscowości odległej od Debrzna o 10 km. Piernik z kamionki swój specyficzny smak zawdzięcza długiemu, bo aż 3-miesięcznemu procesowi leżakowania w kamionkowym kotle, tym samym, w którym dziadek wyrabiał ciasto od 1912 roku. Ciasto w postaci kostki piernikowej znajduje się w ciągłej sprzedaży od 1971 roku, kiedy to rodzina otworzyła cukiernię w Debrznie. Figurki zwierząt wypieka się na Święta Bożego Narodzenia i Święta Wielkanocne, a serca z okazji dnia kobiet i ostatnio na walentynki. Podstawowe produkty do wyrobu piernika z kamionki – mleko, jaja i miód pszczeli – pochodzą z gospodarstw debrzneńskich. Teren charakteryzuje całkowity brak przemysłu. Ponadto gospodarstwa, w których nabywane są produkty usytuowane są przy Obszarze Chronionego Krajobrazu Doliny Rzeki Debrzynki, gdzie znajduje się rezerwat specyficznej stepowej roślinności ciepłolubnej. Wypas krów na terenie rezerwatu Miłachowo oraz usytuowanie pasieki powodują, że produkty są czyste ekologicznie i wyróżniają się specyficznym smakiem. Powidła stosowane do nadzienia piernikowego przygotowywane są w cukierni z miejscowych owoców: śliwek węgierek i wiśni. Proces smażenia powideł trwa kilka dni, co pozwala otrzymać odpowiednią konsystencję, smak i jakość wyrobu.