Olej lniany tłoczony na zimno
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-07-19
  • kategoria Oleje i tłuszcze
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Ciecz oleista.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia.

Rozmiar:

Zależny od użytego opakowania, np.: 200 ml, 250 ml, 500 ml lub inne.

Barwa:

Złocista, różne odcienie zależnie od użytego surowca.

Konsystencja:

Lepka, tłusta ciecz.

Smak:

Łagodny smak z lekką nutą sezamowo-orzechową, czasem z nutą goryczy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Tradycje wytwarzania oleju z lnu do celów kulinarnych w okolicy Nasielska na terenie Mazowsza są znane od bardzo dawna. Najstarsze pisane dokumenty na temat olejarni we wsi Nowa Wieś, będącej obecnie dzielnicą Nasielska, pochodzą z 1474 roku. W Nasielsku po II wojnie światowej zlokalizowane były olejarnie, które przerabiały surowiec z okolicy zaopatrując w olej lniany także Warszawę. Surowcem wykorzystywanym do produkcji oleju są oczyszczone nasiona lnu. Produkowany olej jest cieczą jednorodną, bez żadnych domieszek obcych. Znajduje się w nim 100% oleju lnianego, bez jakichkolwiek dodatków sztucznych, czy naturalnych. „(…) Jak sięgam pamięcią oleje roślinne – lniany i rzepakowy były obecne na stole w moim domu rodzinnym. (…) Jak mówiono tuż po drugiej wojnie światowej: olej lniany szlachcił pańskie stoły, a to wpływało na jego cenę. (…) Olej lniany był raczej stosowany do kraszenia ziemniaków i do różnego rodzaju zalew, którymi polewano surówki i zalewano sałatki” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami ziemi nasielskiej). Jakość uzyskiwanego oleju zależy od surowca i potrafi być nieco różna, zależnie od warunków wegetacyjnych występujących w danym roku. Zawartość w oleju lnianym tłoczonym na zimno nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie kwasów omega-3, spowodowało w ostatnich latach szczególne zainteresowanie ww. produktem. Dzięki temu stał się on niezbędnym elementem różnego rodzaju potraw przygotowywanych przez mieszkańców Nasielska i okolic.