Kaczka z jabłkami z chojnowskiego dworu
Kaczka z jabłkami z chojnowskiego dworu
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2018-01-23
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Pieczona tuszka kaczki, z połówkami pieczonych jabłek, na przekroju tuszki czerwono-brązowe mięso.

Kształt:

Kształt całej tuszy kaczki. W przekroju zbliżony do owalnego.

Rozmiar:

Od 2 kg do 2,5 kg.

Barwa:

Zewnętrzna złocisto-brązowa, wewnątrz czerwono-brązowe mięso.

Konsystencja:

Stała, mięso miękkie, z chrupiącą skórką.

Smak:

Smak i zapach pieczonego mięsa z wyczuwalną nutą przypraw.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Dawniej drób należał do potraw spożywanych przez ludzi zamożnych. Kury, gęsi, kaczki pularda, kapłon to ozdoba królewskich stołów i niezbędny składnik każdej uczty dworskiej. Również we wsi Chojnowo w gminie Czernice Borowe na dworze z XIX w. wybudowanym przez rodzinę Chełchowskich, właścicieli rozległych ziem uprawnych, łąk i lasów często serwowanym posiłkiem był pieczony drób. Na dworskim stole królowała również pieczona sarnina, zając w śmietanie, pieczeń z dzika, rosół z kuropatwy, pieczona kaczka oraz gęsina. Najczęściej jednak przyrządzaną potrawą była pieczona kaczka z jabłkami, którą często mieszkańcy dworu częstowali przybyłych gości. Z upływem czasu, kiedy drób był już bardziej dostępny dla większości społeczeństwa, pracownicy dworu w Chojnowie, biorąc przykład z dworskich kucharzy, przyrządzali taką kaczkę we własnych domach na niedzielne obiady i święta. W latach 70. przy Gminnej Spółdzielni powstał „Ośrodek Praktycznej Pani”, w którym mieszkanki miały możliwość spędzania czasu wspólnie gotując oraz wspominając dwór w Chojnowie, szczególnie jakie dania były tam serwowane. Najwięcej wspomnień wzbudzała kaczka z jabłkami, pieczona według dworskiego przepisu. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy całą tuszę kaczą, którą nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem oraz innymi przyprawami i odkładamy w chłodne miejsce, aby przeszła przyprawami. Następnie do tuszki wkładamy jabłka, najlepsze odmiany to reneta, ewentualnie antonówka. Całość zaszywamy, układamy na blachę, podlewamy wodą i zapiekamy. W połowie pieczenia kaczkę podlewamy winem lub wodą, aby nie wyschła. Na pół godziny przed wyjęciem obkładamy kaczkę połówkami jabłek.