Zupa zoproska
Zupa zoproska
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-03-06
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Gęsta, zawiesista z widocznymi składnikami zupy.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia.

Rozmiar:

W zależności od pojemności naczynia.

Barwa:

Ciemnozielono-brązowa.

Konsystencja:

Płynna, lekko zawiesista.

Smak:

Wyraźny aromat grzybowy, posmak mięty i kminku.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Zupa zoproska to niezwykła potrawa wywodząca się z terenu Podhala, o ponad 100-letniej tradycji. Dawniej zupę przygotowywała każda gospodyni, obecnie receptura i zwyczaj gotowania zoproski zachował się tylko w nielicznych domach. Nazwa „zoproska” pochodzi prawdopodobnie od „zaprażki”, którą jest zaprawiana zupa. Główne składniki zupy to: woda, suszone grzyby: prawdziwki lub „piesrtoki”, gałązki mięty suszonej lub świeżej, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, marchewka, pietruszka, cebula, gałązka suszonego kopru, kminek, masło swojskie i odrobina mąki pszennej. „Trzeba pamiętać o proporcjach składników oraz ich świeżości” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Podhala). Zupa oparta jest na produktach dostępnych oraz przygotowywanych w każdym gospodarstwie i z tego powodu zwana była „biedną zupą”. Przyrządzana była w okresie Wielkiego Postu i w Wigilię. Obecnie zupę podaje się z hałuskami (kluski z ciasta przyrządzone na bazie mąki, jajek i masła) bądź z ziemniakami.