Wołowina z krowy rasy polskiej czerwono-białej
Wołowina z krowy rasy polskiej czerwono-białej
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-06-27
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Tułów jest dość masywny, średnio długi, szeroki i głęboki, dobrze rozwinięty, zarówno przód, jak i zad, kończyny średnio długie i mocne. Sztuka mięsa, której wygląd, wielkość jak i kształt zależy od części ciała, z której jest pozyskane. Najlepsze mięso pochodzi z dobrze umięśnionej partii grzbietowej i zadu, chociaż mięśnie te nie są tak wyraźnie wysklepione jak u bydła typu mięsnego.

Kształt:

W zależności od wykroju części mięsa. Przeważnie jest to kształt owalny. W przekroju widać pojedyncze włókna.

Rozmiar:

Kawałek mięsa przeciętnie o wadze około 2-3 kg.

Barwa:

Ciemnobordowa z przerostami żółtymi.

Konsystencja:

Zwarta w dotyku, delikatnie śliska, elastyczna pod wpływem dotyku.

Smak:

Surowego mięsa, łagodny i przyjemny dla podniebienia, przygotowane bez dodatków ma lekko słodki smak.

Dodatkowe Informacje:

Tkanka mięsna tej rasy jest drobno-włóknista, co w efekcie daje mięso kruche, a zarazem soczyste.

Tradycja:

Do Polski bydło czerwono-białe zostało sprowadzone z Westfalii, Nadrenii i Wschodniej Fryzji – początkowo w rejon Dolnego Śląska i Opolszczyzny, a w późniejszym okresie na tereny Polski południowej, w tym Małopolski (Juszczak 2001). Ukierunkowana hodowla bydła rasy polskiej czerwono-białej na obecnych ziemiach polskich jest prowadzona od 100 lat. Czerwony barwnik pochodzi od bydła saskiego (Moczarski 1917), przekrzyżowanie to dało lepszą odporność i lepsze dostosowanie do trudnych warunków środowiska. Krowy tej rasy objęte są programem ochrony zasobów genetycznych. Ze względu na typ budowy można wyróżnić typ kombinowany z przewagą cech mlecznych lub mięsnych w zależności od regionu, w którym bydło to występuje. Bydło rasy polskiej czerwono-białej hodowane w Małopolsce utrzymywane jest w kierunku użytkowości mleczno-mięsnej. Bydło to stanowi nieliczną część 6% pogłowia bydła w Polsce. Liczba krów tej rasy jest na tyle mała, że może zostać uznana za rasę zagrożoną. W Małopolsce występują najlepsze warunki do hodowli tej rasy krów. Na terenach tych przeważają trwałe użytki zielone, a specyfika górzystego terenu wpływa na kształtowanie umięśnienia krowy. Ponadto bydło hodowane jest w małych rodzinnych gospodarstwach rolnych prowadzonych w myśl zasad rolnictwa ekologicznego. Potrawy przygotowane z mięsa krów rasy polskiej czerwono-białej mają bardzo delikatny smak i dzięki temu mięso ma szerokie zastosowanie w gastronomii.