Tuszka gęsi zatorskiej
Tuszka gęsi zatorskiej
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-04-24
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Tuszka gęsi zatorskiej

Kształt:

Typowa tuszka gęsi

Rozmiar:

Gęś po uboju oczyszczona waży 5-6 kg

Barwa:

Konsystencja:

Smak:

Dodatkowe Informacje:

Gęsi tej rasy objęte są światowym programem (FAO, UNDP) ochrony przed zagładą ginących ras zwierząt gospodarskich. Mięso gęsi zatorskiej wyróżnia się znakomitymi wartościami smakowymi i dietetycznymi. Zawiera nikłe ilości cholesterolu. Tłuszcz gęsi wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Wytopiony pomaga przy dolegliwościach reumatycznych i przy przeziębieniach

Tradycja:

Gęsi w Rodakach hodowane były w latach 50. na bardzo dużą skalę. Prawie w każdym gospodarstwie znajdowało się ich stadko. Pasanie gęsi było zadaniem przypisanym dzieciom. Dlatego też po powrocie ze szkoły dzieci pędziły stada gęsi nad rzekę. Tam gęsi miały szansę na doskonałą kąpiel, nie brakowało im również trawy. Dzieci natomiast bawiły się w wodzie – budowały zapory, robiły sobie kąpieliska i opalały się, a pilniejsze – odrabiały lekcje. Tradycja hodowli gęsi na tak dużą skalę zanikła w latach 70. Wówczas to kobiety w dużej mierze podjęły pracę zawodową, starsi mieszkańcy zaczęli przekazywać gospodarstwa młodym, a ci już niezbyt chętnie zajmowali się hodowlą. W tym czasie gęsi pojawiały się tylko w nielicznych gospodarstwach. Z tamtej hodowli pozostały jednak korytka, paśniki, chlewiki, lampy, gniazda do wysiadywania jaj oraz inne sprzęty. Hodowla gęsi w Rodakach ożyła w 2002 roku. Mięso na tuszkę gęsi zatorskiej pozyskiwane jest z młodych gęsi, których hodowla trwa 5 miesięcy. Gęsi karmione są tradycyjną ekologiczną karmą (trawą, owsem, ziemniakami, ospą pszenną) pochodzącą z gospodarstwa rolnego hodowcy lub też z gospodarstwa sąsiada. Gęś zatorska oprócz mięsa dostarcza doskonałe pierze i puch. Gatunek ten jest chroniony, stanowi rasę zachowawczą. A ponieważ rasa ta zagościła w Małopolsce, należy potraktować ją jako rasę regionalną. I chociaż w nazwie ma określenie „zatorska”, nic nie stoi na przeszkodzie, aby promocja tego produktu związana była z wioską Rodaki, która jako pierwsza rozpoczęła hodowlę tej rasy w porozumieniu z Akademia Rolniczą w Krakowie