Syropy owocowe
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-01-10
  • kategoria Inne produkty
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Płyn klarowny.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia – butelka szklana od 400 ml do 1000 ml.

Barwa:

Właściwa dla soków użytych owoców.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Charakterystyczny dla użytych składników, bez obcych posmaków i zapachów.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Historia miejscowości Tenczynek sięga XIV wieku, kiedy to ówczesny wojewoda krakowski, herbu Topór, otrzymał od Króla Jagiełły dobra tenczyńskie w zamian za pomoc w otrzymaniu korony polskiej. Ród Toporczyków wybudował zamek warowny murowany, a na jego potrzeby – na dziesięciu morgach – browar przyzamkowy, w którym warzono miody i piwa. Po potopie szwedzkim browar w latach 1655-1657 odbudowano. W 1945 roku wycofujący się Niemcy wysadzili część linii browarniczej, po czym nowe władze zakładu znacjonalizowały działalność pod nazwą Zakłady Spożywcze Przemysłu Terenowego w Tenczynku, w którym rozpoczęto produkcje syropów owocowych. Syropy owocowe z Tenczynka to pasteryzowane i rozlewane na gorąco syropy zawierające jedynie czysty sok owocowy i cukier. Słodzenie odbywa się w sposób tradycyjny tj. cukrem lub sokiem owocowym bez stosowania słodzików ani substancji wzmacniających smak. Czynnikiem konserwującym jest wysoka temperatura przy rozlewie. Aromat, smak oraz zapach syropów jest uzyskiwany dzięki naturalnym przyprawom i ich wyciągom. Początkowo syropy przygotowywane były ze świeżo zebranych owoców dostarczanych przez okolicznych rolników z dolinek jurajskich i Parku Ojcowskiego. Obecnie przygotowywane są z gotowych koncentratów owocowych, sprowadzanych z okolic Sącza i Tarnowa. Zmiana ta jednak nie wpłynęła na końcową jakość produktu. W pierwszych latach produkcji stosowano wiele owoców do produkcji jednego syropu. W tej chwili produkowane są przede wszystkim jednoowocowe syropy: malinowy, wiśniowy albo z czarnej porzeczki. Do malinowego dodawana jest lipa lub melisa. Ponadto przygotowywane są również syropy z dwóch owoców: maliny i czerwonej porzeczki oraz z jabłka i jarzębiny, a niedawno zaczęto wykorzystywać także pigwę.