Strząska
Strząska
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-12-14
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Masa z widocznymi kawałkami boczku, jajek i kiełbasy.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Żółtawo-beżowo-kremowa masa z widocznymi kawałkami boczku i kiełbasy w kolorze jasno-różowym.

Konsystencja:

Masa średnio gęsta, zwarta.

Smak:

Wyraźnie wyczuwalny kwaskowy smak chrzanu i octu dominujący nad delikatnym smakiem jaj i wędlin. W zapachu przeważa nuta octowo-chrzanowa.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Strząska to potrawa przygotowywana w gminie Żabno we wsi Siedliszowice na terenie Małopolski, ściśle związana z Wielkanocą i podawana na śniadanie jako główne świąteczne danie. Nazwa pochodzi od sposobu przyrządzania, a dokładnie od wymieszania wszystkich produktów. Potrawa ta posiada stary, sięgający kilku pokoleń rodowód, której przepis prawdopodobnie został przeniesiony na wieś z miejscowego dworu Wysockich. Strząska znana była już w latach 20-30 XX wieku, a szczególnie powszechna stała się w latach 50-60 XX wieku. Głównymi składnikami strząski są produkty, które znajdują się w wielkanocnej święconce. Bazę potrawy stanowią pokrojone wędliny, jaja z dodatkiem utartego chrzanu i przypraw, które wymieszane razem zalewa się roztworem wodno-octowym. „To taki był obowiązek, tradycja, że na śniadanie wielkanocne na Wielką Niedzielę my to podawali. Było w tym coś ze święconki, dodawaliśmy, żeby było coś święconego. Dzisiaj też ją spożywamy na Wielkanoc obowiązkowo” (Wywiad etnograficzny z mieszkańcami Siedliszowic). Obecnie potrawa ta podawana jest już nie tylko z okazji Wielkanocy, ale także podczas uroczystości rodzinnych np. imienin i innych świąt. Strząska prezentowana była na dożynkach, konkursach i kiermaszach m.in. w Lisiej Górze, Żabinie, Kościelisku, Krakowie, Zatorze, Wierzchosławicach i w Austrii, a także na Targach Produktu Lokalnego „Smak na Produkt”, gdzie otrzymała II miejsce w kategorii „najsmaczniejsza potrawa”.