Strojcowskie zawijoki z ziemniaków
Strojcowskie zawijoki z ziemniaków
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-07-18
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Wyglądem przypomina gołąbka zawiniętego w białą kapustę. Na przekroju widoczny ziemniaczany farsz.

Kształt:

Owalny, na przekroju zbliżony do okrągłego.

Rozmiar:

Najczęściej 10-12 cm, średnica około 4-5 cm.

Barwa:

Od ciemnozielonej do jasnozielonej, na przekroju widoczny beżowy odcień ziemniaczanego farszu.

Konsystencja:

Zwarta, miękka w dotyku.

Smak:

Gotowanej kapusty, ziemniaczany delikatny farsz z wyczuwalną nutą grzybów i kiełbaśnika. Dominuje zapach kapusty i grzybów.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Historia przygotowywania strojcowskich zawijaków z ziemniaków sięga II wojny światowej. Jak wspominają mieszkańcy Strojcowa, zawijoki trafiły na stoły najprawdopodobniej dzięki żołnierzom rosyjskim ukrywającym się podczas wojny w Strojcowie i nauczyli mieszkańców przyrządzać tę potrawę. Zawijoki z ziemniaków przygotowywane były z produktów dostępnych w każdym gospodarstwie domowym oraz zbieranych w okolicznych lasach. Dawniej gospodynie przygotowując zawijoki wykorzystywały kiszoną kapustę: „u nas kisiło się w wielkich dębowych beczkach kapustę, taką szatkowaną, a w połowie beki wkładano całe główki kapusty do kiszania i jeszcze marchew startą i jabłka (…) I my właśnie tę kiszoną główką kapusty brałyśmy do zawijaków, ale pojedyncze liście wrzucałyśmy na wrzątek tak na chwilutkę, aby je tylko sparzyć nie gotować” (Wywiad etnograficzny z mieszkańcami Strojcowa). Obecnie gospodynie częściej używają liści białej tzw. słodkiej kapusty, przez co smak zawijoków z ziemniaków jest delikatniejszy. Po obgotowaniu liści kapusty przygotowywano farsz. Surowe ziemniaki należało zetrzeć na drobnych oczkach, odcedzić z nich nadmiar wody, dodać podsmażoną cebulę z leśnymi grzybami, jajka, czosnek, trochę domowego kiełbaśnika, bułkę tartą, grysik oraz sól i pieprz. Wszystkie te składniki mieszano i gotową masą napełniano liście kapusty, tak jak gołąbki. Następnie układano je w żeliwnym garnku, kładzono na nich kilka plastrów boczku i zapiekano około 2 godziny. Zwykle podawano do nich sos z grzybów, co nadawało potrawie większego aromatu. Przepis na strojcowskie zawijoki z ziemniaków kultywowany jest przy okazji różnych wydarzeń rodzinnych jak i kulturalnych w regionie, takich jak konkurs na Produkt Tradycyjny w Busku Zdroju, Małopolski Festiwal Smaku w Tarnowie.