Smalec jurajski gotowany
Smalec jurajski gotowany
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-06-03
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Aksamitny tłuszcz z widocznymi w przekroju elementami rozgotowanego mięsa i przypraw.

Kształt:

Przybiera kształt naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Mleczna, na przekroju mleczno-beżowa.

Konsystencja:

Kremowa.

Smak:

Aromatyczny zapach mięsa z delikatnym posmakiem cebuli, czosnku i przypraw takich jak pieprz, sól, majeranek, cząber oraz ziele angielskie.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Smalec jurajski gotowany przygotowywany jest na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej od około 100 lat. Dawniej w każdym gospodarstwie hodowano trzodę chlewną, która stanowiła nie raz podstawę wyżywienia rodziny. Po każdym świniobiciu, które miało miejsce przynajmniej kilka razy w roku, np. z okazji Świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocnych, mężczyźni zajmowali się wyrabianiem kaszanki, salcesonów czy kiełbasy, natomiast kobiety przygotowywały z oddzielonego przez gospodarza tłuściejszego mięsa smalec. Podstawą przygotowania wyjątkowego smalcu są użyte surowce, zwłaszcza odpowiednie mięso. Dlatego do przygotowania smalcu jurajskiego używane jest mięso ze świń rasy Polskiej Białej Zwisłouchej, które żywione są odpowiednią paszą bez dodatku żadnych polepszaczy. Do przygotowania smalcu potrzebne są surowce takie jak: 1 kg surowego boczku wieprzowego, 1 kg słoniny, 1/2 kg wędzonego podgardla wieprzowego, 5 średnich cebul i 2 główki czosnku, 7 liści laurowych i 10 ziaren ziela angielskiego oraz cząber, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystkie użyte warzywa i zioła pochodzą z przydomowych ogródków mieszkańców Jury Krakowsko-Częstochowskiej, gdzie do ich uprawy nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów. Smalec gotuje się w garnkach, najlepiej na starych kuchniach kaflowych z żeliwną płytą, opalanych drewnem lub węglem. Garnek ustawia się z boku płyty, by się nie przypalał. Smalec jurajski gotowany różni się zdecydowanie od innych wytapianych smalców pod względem walorów smakowych jak i zdrowotnych. Jest produktem lekkostrawnym i o niższej zawartości cholesterolu. Obecnie smalec jurajski gości na stołach przy różnych imprezach organizowanych w lokalnym środowisku i cieszy się ogromną popularnością.