Śliwowica wyborna
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-04-23
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Bezbarwna lub żółtawa (gdy przechowywana jest w beczce dębowej)

Konsystencja:

Konsystencja płynna

Smak:

Śliw węgierek

Dodatkowe Informacje:

Zawartość alkoholu – 60% lub 70%

Tradycja:

Śliwowica wyborna to przedni destylat z Chełmskiej Góry nad Rabą. Przygotowuje się ją według starego przepisu produkcji destylatu ze śliw węgierek. W Chełmie koło Bochni od 1170 roku pracowali Stróże Grobu Jerozolimskiego. Za jeden z wielu priorytetów swojej działalności obrali zbieranie funduszy na ratowanie zabytków Ziemi Świętej. Głównym źródłem tych funduszy był browar, którego byli właścicielami (Kroniki Parafialne z Chełma, 1738). Znadujemy tam informację na temat zakupu „garca gorzałczanego” do produkcji destylatu ze śliw: Za mojej najpierwszej posesji huius beneficji kupiony garniec gorzałczany usu już przepalony niezdał się do robienia gorzałki, zaczym inszy na to miejsce kupiłem. Dodawszy ten stary i drugi mały, który był jeszcze za JMCIX Radlińskiego teraźniejszego kustosza miechowskiego sprawiony. Ten nowy garniec waży funtów 147 i pół, funt miedzi a flor. 2 facit flor. 295. Stary garniec i ten drugi mały ważył funtów 73, (…). Pierwsze wzmianki na temat produkcji destylatu ze śliw węgierek można znaleźć w Kronikach Parafialnych z Chełma z roku 1736. Znajdujemy w nich informację o występowaniu sadów: Tego roku sady obrodziły w tych stronach, i mój był urodzajny, śliwki najbardziej, miałem wola na siebie trzymać, kazawszy powideł narobić, na potem schować, ale złodziejom nocnym tak i domowym i swoim poddanym obronić się trudno, ludzie głodni sady psują. oraz o technologii produkcji destylatu ze śliwowicy: Ex occasione tych sadów nierychło wziąłem wiadomość, że może się robić gorzałka ze śliw. In caritia zboża osobliwie tych czasów a że sady zrodziły, inni którzy mieli sposoby zakupowali sady, osobliwie śliwianie na robienie gorzałki, którą tak robią, że kilkadziesiąt beczek, na przykład ze 12 albo choćby i 20 w kadzi wielkiej gnoją, zgnojone dobrze, bo im dłużej gniją tym lepiej, dopiero potem nabiwszy garniec tak trzeba przepuścić jak ze zboża bywa gorzała, tego robienia, że mój piwowar nie umiał i drew nie było i sposobu do pilnowania sadu (…). W Kronikach Parafialnych z 1736 roku możemy przeczytać na temat robienia wódki w nowym browarze: Lubo przez ten czas kiedy było zboże drogie nie robiono w browarze gorzałki, kiedy stawiano de novo, ale skąd inąd brano i szykowano w tychże domach, propter continuationem semper habitat possesionis In libera pripinatione i ludzie w tymże domkach bywali i pijali gorzałkę. In decembri kiedy już i browar i suszarnia, w nim kotliny et alia requista ze wszystkich stanęły die 15 decembris zaczęto wódkę robić i szynkować, także i przed tym salva libera propinatione, jako in regestra szynku gorzałczanego paret. Informacja z 1813 roku (Kroniki Parafialne z Chełma) mówi, iż: Będąc od lat parę Plebanem i rozpatrzywszy się dokładniej w dokumentach tyczących się praw i dochodów Kościoła, przekonałem się, że Kościół Chełmski oprócz prawa propiniowania od niepamiętnych czasów wykonywanego, miał oprócz karczmy przy Kościele, która istnieje, także Browar przy Rabie i gdzie wódkę i piwo robiono, i szykowano. Browar ten przez powódź w roku 1813 zabrany i zapewnie dla braku środków pieniężnych od poprzednika mego odbudowanym nie został. Także i o tem dowiedziałem się, że na polu plebańskim za Rabą Topolina zwanem, dawniejszymi czasy było domostwo, w którym na jednej stronie tak zwany Gajowy, pilnujący lasu topolowego mieszkał, a na drugiej sprzedawano trunki na rzecz Plebana Chełmskiego. Postanowiłem tedy w Topolinie wystawić dom szynkowny, jako i w rzeczy samej w miesiącach września i października 1842 wystawiłem. Dom ten mający 21 takich długości składa się z sieni, i izby szykowej, alkierza z komórką i komorą wielką i z stajenki, kosztował mnie przeszło 1000 Rzym. Walutą, w którym dnia 28 października 1842 na rzecz plebana chełmskiego wyszynk rozpoczęto. Sposób produkcji śliwowicy wybornej pochodzi z Łącka.