Ratafia z kwiatami czarnego bzu i głogu
Ratafia z kwiatami czarnego bzu i głogu
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-03-02
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Ciecz o świetlistym, ciemnoczerwonym kolorze w pełni sklarowana.

Kształt:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Ciemnoczerwony, o bordowym odcieniu, w świetle purpurowy.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Smak owocowy, słodko-kwaskowy z cierpką nutą, alkoholowy. Zapach typowy dla wyrobów alkoholowych, owocowy, wzbogacony nutą charakterystyczną dla kwiatu głogu i czarnego bzu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Od dawna polskim specjałem były mocne domowe nalewki owocowe, a wiele przepisów na nie znaleźć można w książkach kucharskich i poradnikach z XIX i XX w. Ratafia z kwiatami czarnego bzu i głogu wytwarzana m.in. w Woli Rzędzińskiej, Pawęzowie, Jodłówce-Wałki i Tarnowcu, w powiecie tarnowskim, w Małopolsce jest nalewką posiadającą wieloletnią tradycję. Jej receptura stosowana w okresie międzywojennym i popularna także w latach 50-tych i 70-tych XX w., nadal przechowywana jest w przepisach i tradycjach rodzinnych. Ratafia z kwiatami czarnego bzu i głogu to nalewka spirytusowa oparta na różnorodnych owocach sezonowych takich jak: truskawka, poziomka, malina, borówka, wiśnia, porzeczka czerwona i czarna, agrest, czernica, żurawina lub „kogucina” (brusznica), a także kwiaty czarnego bzu i głogu z dodatkiem wody i cukru. Zwana jest również nalewką wieloowocową lub owocowo-kwiatową. Proces jej wytwarzania „na zimno” pozwala zachować wszystkie cenne wartości użytych owoców. Naturalny jest proces macerowania, klarowania i dojrzewania napoju. Jest on pracochłonny i długotrwały – trwa od maja do grudnia/stycznia. Ratafia posiada także wyjątkowe walory smakowe, a zawdzięcza je właściwej kompozycji i proporcjom zawartych składników. Istnieje bowiem pewna dowolność komponowania owoców, w zależności od obfitości zbiorów w danym roku. „Nalewka ta stosowana jest do domowego użytku – na przeziębienia, kaszel, w jesiennym czasie. Jako rozgrzewka dla pokrzepienia ciała i ducha. Podaje się ją na mniej oficjalne uroczystości w rodzinnym gronie: na imieniny, urodziny, na komunie, na odpusty” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami powiatu tarnowskiego). Produkt ten jest również prezentowany na licznych targach, wystawach, konkursach i kiermaszach produktów tradycyjnych.