Podpłomyk z cebulą
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-10-09
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Płaski placek z ciasta chlebowego, z przypieczoną cebulą na powierzchni.

Kształt:

Okrągły, w przekroju owalny.

Rozmiar:

Średnica 30-40 cm, grubość 3-4 cm.

Barwa:

Złocistobrązowa z elementami ciemnobrązowymi przypieczonej cebuli.

Konsystencja:

Stała, krucha.

Smak:

Wiejskiego chleba ze smakiem przypieczonej cebuli.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W miejscowości Niegowić i okolicach, tradycyjny podpłomyk pieczony był w gospodarstwach wiejskich zawsze przy okazji pieczenia chleba. Produktem podstawowym do przygotowywania podpłomyka jest mąka. Przed laty była to mąka uzyskiwana z ręcznego przemiału zboża na żarnach, w związku z czym zawierała więcej włókna, a jej kolor przypominał mąkę razową. Z biegiem lat zmianom uległy w głównej mierze zboża przemielane na mąkę, zarówno odmiany zbóż, sposób ich uprawy, zbioru, przechowywania i oczywiście przemiału. Zachowała się jednak głęboko zakorzeniona tradycja pieczenia podpłomyków według starej receptury. Przygotowując podpłomyk z cebulą składniki miesza się w drewnianej dzieży z dodatkiem ciasta pozostałego z poprzedniego pieczenia chleba – naciastku. Wyrobione ciasto przykrywane jest do wyrośnięcia lnianą, grubą narzutą. Następnie uformowane placki wkłada się do pieca na specjalnej, drewnianej łopacie. Proces pieczenia w piecu chlebowym opalonym drzewem sosnowym oraz użyte do produkcji składniki tworzą niezwykły smak i aromat tradycyjnego podpłomyku. Niegowickie podpłomyki od zawsze wyróżniały się od innych tym, że smarowane były naturalnym, wiejskim masłem i posypywane cebulą. Po dzień dzisiejszy są wielkim rarytasem zarówno dla mieszkańców jak i dla przyjezdnych. Podpłomyk z cebulą został doceniony podczas Małopolskiego Festiwalu Smaków w 2008 roku, zajmując pierwsze miejsce w plebiscycie. Ponadto produkt ten prezentowany jest na innych wydarzeniach w kraju jak i za granicą.