Pierogi łomniczańskie
Pierogi łomniczańskie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-08-25
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Owalne pierogi. Na przekroju widoczne dwie warstwy: pierścień z ziemniaków i kółko z białego sera.

Kształt:

Owalny w przekroju okrągły.

Rozmiar:

Około 5-6 cm długości.

Barwa:

Zewnętrzna barwa jasnoszara, na przekroju jasnoszary pierścień z białym środkiem.

Konsystencja:

Stała, łatwa do przekrojenia.

Smak:

Smak i zapach gotowanych ziemniaków połączony z kwaśnym białym serem oraz skwarkami słoniny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pierogi łomniczańskie to potrawa regionalna, której przepis wytwarzania jest przekazywany z pokolenia na pokolenie od ponad stu lat. Przygotowywane są z ziemniaków i sera, a podawane podczas chrzcin, wesel, świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, okolicznościowych (np. wejście do nowego domu) oraz na stypie. Wyrobu pierogów łomniczańskich uczyli nauczyciele w szkole na zajęciach z techniki przez całe dziesięciolecia, a kobiety na swoich wiejskich zebraniach dyskutowały i licytowały się, które z nich umieją lepiej je przyrządzać. Na początku należało obrać ziemniaki, które umyte wkładano do niecki i tarło na tarce. Tarciny wyciskano przez płótno lniane nad miską glinianą. Wyciśnięte ciasto układano w niecce. Do niego dodawano soli, ziemniaków gotowanych oraz mąkę i wyrabiano na jednolitą masę. Farsz przygotowywało się z twarogu z dodatkiem soli i jajka. Z ciasta formowano kulę, w której środek wkładano przygotowany wcześniej farsz. W ostatniej fazie przygotowywania pierogów należało włożyć je do wrzątku i gotować aż do wypłynięcia. Do okraszania pierogów stosowano omastę. Spyrkę lub sadło kroiło się na małe kawałki i smażyło na złoty kolor. O popularności pierogów świadczy organizowane co roku święto łomniczańskich pierogów w Łomnicy Zdroju. Gromadzi się podczas tego festiwalu tysiące ludzi, którzy przyjeżdżają, aby zasmakować tej słynnej tradycyjnej potrawy.