Ogórki kiszone w studni
Ogórki kiszone w studni
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-06-24
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Podłużne ogórki z charakterystycznymi brodawkami na skórce. Na przekroju widoczne jaśniejsze gniazda nasienne.

Kształt:

Podłużny, owalny.

Rozmiar:

Długość ogórka od 4 cm do 12 cm.

Barwa:

Ciemnooliwkowa, w przekroju pod skórką znacznie jaśniejsza.

Konsystencja:

Zwarta, elastyczna.

Smak:

Kwaśny, lekko słony, mocny wyczuwalny aromat czosnku i kopru, a także posmak chrzanu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

„U nas w domu babcia, która żyła około 100 lat, też kisiła. Poza tym każdy gospodarz kisił ogórki” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Zakliczyna). Ogórki kiszone w studni posiadają długoletnią tradycję. Zaraz po zbiorze z pola ogórki trafiały do beczek lub słoików, żeby przedłużyć ich przydatność do spożycia. Beczkę wypełniano ogórkami z dodatkiem chrzanu, kopru, czosnku i soli, zalewano wodą i bardzo szczelnie zamykano. Wypełnioną beczkę zanurzano na początku w całości w stawie, a z czasem beczki zaczęto wpuszczać do studni, przez co ogórki miały stałą temperaturę kiszenia. Kiszone w ten sposób uzyskiwały specyficzny smak i aromat, gdyż studnia, tak samo jak lata temu staw, opóźnia proces kiszenia, co przekłada się na ich jakość i walory smakowe. Duże znaczenie miał też rodzaj ogórka. Ogórek „nie może być wyrośnięty, za duży, bo wtedy jest pusty w środku. Musi mieć miąższ w środku. Zawsze kisiło się gruntowe, jasne ogórki, średniej wielkości. U nas to był zawsze gatunek taki do kiszenia. Jego końcówka powinna być biała. Ogórki ciemne nie nadają się do kiszenia. Dawniej stosowało się Polana. Teraz też są dobre odmiany” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Rzuchowa). Dawniej ogórki kiszone sprzedawano na sztuki na słynnym jarmarku w Zakliczynie. Kupcy przybywając na tradycyjny jarmark zawsze jedli ogórki i pili wodę z tych ogórków. W latach późniejszych zaczęto sprzedawać na odpustach, gdzie obok kramów z cukierkami stała beczka z tradycyjnie kiszonymi ogórkami. Obecnie ogórki kiszone w studni nadal przygotowywane są przez gospodynie i podawane m.in. jako dodatek do wędlin, sałatek, obiadu, a także gotują z nich zupę.