Nalewka łazowska – jałowcówka
Nalewka łazowska – jałowcówka
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-06-14
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Klarowna ciecz o zielonym zabarwieniu, z widoczną gałązką jałowca oraz jej szyszkojagodami.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia.

Rozmiar:

W zależności od wielkości naczynia.

Barwa:

Trunek przejrzysty o zielonym zabarwieniu.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Smak bimbru i jałowca. Intensywny zapach i smak alkoholu, jałowca i mięty.

Dodatkowe Informacje:

Zawartość alkoholu 55%.

Tradycja:

Nalewki smakowe wytwarzane są w regionie Łącka od wielu lat, według oryginalnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Składniki niezbędne do przyrządzania nalewek pozyskiwane są z naturalnych, czystych ekologicznie, okolicznych lasów i pól. Nalewka łazowska – jałowcówka to nalewka, której tradycja wyrobu sięga przełomu XIX/XX wieku. Jej nazwa pochodzi od regionu, w którym jest wytwarzana – Łazów Brzyńskich w Beskidzie Sądeckim. Nalewka ta to produkt destylacji ziemniaków i żyta uprawianych na terenie Łącka i w jego okolicach. Gałęzie i dojrzałe szyszkojagody jałowca dodawane są już do procesu destylacji, co wzmacnia jałowcowy aromat nalewki. Ponadto jej barwa pogłębiona jest poprzez dodanie naturalnych barwników roślinnych, m.in. liści mięty. „Po starodawnemu to zacier gotowali w garnku zakrytym drewnianą pokrywką i to musiało być uszczelnione ciastem tak, żeby nie ulatywał alkohol” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Łazów Brzyńskich). Jałowcówka ma przyjemny zapach, jest słodka i mocno rozgrzewająca. Nalewka łazowska – jałowcówka cieszy się dużą popularnością w regionie Małopolski, jak i za granicą. Prezentowana jest na licznych konkursach i wydarzeniach folklorystycznych promujących kulturę okolic Łącka.