Nadwiślański ogórek konserwowy z Kanny
Nadwiślański ogórek konserwowy z Kanny
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-07-18
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Ogórek podłużny, twardy, sprężysty w klarownej zalewie. Na przekroju widać gładki miąższ ze słabo wykształconymi nasionami.

Kształt:

Owalny, podłużny, chropowaty. Na przekroju okrągły i jędrny.

Rozmiar:

Ogórki o długości do 9 cm, o średnicy 2-3 cm.

Barwa:

Oliwkowa.

Konsystencja:

Sprężysty z charakterystyczną bruzdkowaną powierzchnią.

Smak:

Chrupki, lekko słodki i delikatnie kwaśny z nutą octowo-czosnkową, wyczuwalny zapach użytych przypraw.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Historia wytwarzania ogórków konserwowych oparta jest na tradycji kiszenia kapusty i ogórków w drewnianych dębowych beczkach. Na terenach gminy Bolesław popularność ogórki zyskały dzięki kontraktacjom z Centralą Nasiennictwa z Krakowa, która wybrała tę gminę pod uprawy warzyw na nasiona, a także dzięki postępowi, jakim było oprócz kiszenia wprowadzenie nowych metod konserwowania warzyw – marynat octowych. „Najważniejsza jest tu ziemia, żadna gmina w okolicy takich dobrych nie ma. Myślę, że to stare koryto Wisły zrobiło wiele dobrego. (…) Bo wie pani u nas mówili, że Bolesław to takie „zagłębie ogórkowe”, tyle ludzie tego sadzili ze względu na tą współpracę z Centralą z Krakowa” (Wywiad etnograficzny z mieszkańcami gminy Bolesław). Domową produkcję przetwarzania warzyw metodą pasteryzowania na bazie zalewy octowej zapoczątkował jeden z mieszkańców. Obserwując proces konserwacji ogórków w przetwórniach spożywczych na terenie Polski, opracował recepturę wytwarzania gotowej zalewy na bazie octu, wody, cukru i odpowiednich przypraw, którą zastosował do ogórków. Tak powstały pierwsze ogórki konserwowe na terenie gminy Bolesław. Do dnia dzisiejszego używany jest ten sam przepis na zalewę, jedynie zmieniły się odmiany ogórków uprawianych przez rolników w powiecie. Starsze odmiany Monastyrskie zostały wyparte przez takie odmiany jak np. Bursztyn, Sonata, Oktopus. Sprawdzona tradycyjna receptura wytwarzania nadwiślańskiego ogórka z Kanny nie zmieniła się od ponad 40 lat, a zainteresowanie tym ogórkiem, pomimo rosnącej konkurencji i coraz to większych oczekiwać konsumentów, nie zmniejszyło się zarówno na rynku lokalnym jak i poza nim. Ogórek konserwowy z Kanny wyróżnia się spośród wielu podobnych tym, że do nawożenia stosuje się wyłącznie nawozy organiczne pochodzenia zwierzęcego, a smak i kolor ogórków uzyskuje się w sposób naturalny. „Staramy się nasze ogórki pokazywać na wielu licznych imprezach, wystawach, piknikach czy targach branżowych aby poszerzać krąg odbiorców i smakoszy ogórków” (Wywiad etnograficzny z mieszkańcami gminy Bolesław).