Miód wielokwiatowy leśny z Podksięża
Miód wielokwiatowy leśny z Podksięża
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-06-12
  • kategoria Miody
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Płynna substancja (patoka) lub stała (krupiec).

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia.

Rozmiar:

Zależna od wielkości opakowania.

Barwa:

W postaci płynnej od złocistobrązowej do ciemnobrązowej, w zależności od rodzaju kwitnących w danym okresie roślin runa leśnego, krzewów i drzew. W postaci skrystalizowanej od jasnoszarej do jasnobrązowej.

Konsystencja:

Płynna lub stała.

Smak:

Miód wielokwiatowy leśny ma delikatny kwiatowy zapach. Jest słodki i łagodny w smaku, posiada całą gamę aromatów uzależnioną od natężenia nektarowania roślin, krzewów czy drzew.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pszczoły są jednym z najstarszych gatunków owadów tzw. „społecznych” żyjących na Ziemi. Już od ponad 120 milionów lat wciąż na nowo przystosowują się do coraz szybciej zmieniającego się środowiska. Na terenie małopolski, podobnie jak i w innych częściach kraju, pszczelarstwo powstało z dawnego bartnictwa. Od początku XX wieku w większości gospodarstw rolnych hodowane były pszczoły w różnych ilościach od jednego, dwu pni do kilkudziesięciu. W powiecie suskim pszczelarstwo rozwijało się dość dobrze, pierwsze znane Powiatowe Koło Pszczelarzy powstało na początku lat pięćdziesiątych. Na terenach tych jednym z głównych pożytków jest miód wielokwiatowy leśny, występujący w okresie maja i czerwca. Powstaje on z nektaru kwiatów wielu roślin i krzewów kwitnących w lasach – malin, jeżyn, kruszyny, borówek, tarnin, arcydzięgiela i wielu innych ziół leśnych. Miód ten charakteryzuje się nie tylko ciemniejszą barwą, ale i znacznie większą gamą zapachowo-smakową niż typowy miód wielokwiatowy pozyskany z sadów. Miód wielokwiatowy leśny polecany jest szczególnie dla alergików, uczulonych na pyłki kwiatowe, których główną dolegliwością jest katar sienny. Jak powtarzał Hipokrates: „dobrze jest, gdy pokarm jest lekarstwem, a lekarstwo pokarmem”, czego przykładem są właśnie produkty pszczele.