Miód nawłociowy z Gminy Skrzyszów
Miód nawłociowy z Gminy Skrzyszów
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-04-16
  • kategoria Miody
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Miód pszczeli w postaci płynnej, gęstej substancji (patoka) lub skrystalizowany – stały.

Kształt:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia. Najczęściej przechowywany w szklanych słoikach z nakrętką o pojemności: 0,2 l; 0,33 l; 0,5 l lub 0,9 l.

Barwa:

W postaci płynnej cechuje się barwą od jasnożółtej do bursztynowej. Wraz z naturalnym procesem krystalizacji jaśnieje, dlatego też w postaci skrystalizowanej wykazuje barwę od słomkowej do kremowej.

Konsystencja:

W postaci płynnej cechuje się gęstą i lepką konsystencją. Krystalizuje drobnoziarniście, przyjmując konsystencję smarownego, gęstego kremu.

Smak:

Smak łagodny, słodki, nieco kwaskowy z lekką nutą goryczki. Zapach delikatny i słodkawy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Miód nawłociowy wytwarzany jest z nektaru kwiatu nawłoci, zwanej także potocznie mimozą, złotą rózgą. W Polsce występuje kilka jej gatunków: nawłoć pospolita, późna (olbrzymia), kanadyjska, ogrodowa, alpejska i wąskolistna. Roślina ta rozpowszechniła się na terenach Małopolski i Podkarpacia, zajmując duże połacie nieuprawianych pól. Masowo występuje w okolicy Tarnowa, na terenie gminy Skrzyszów. Uważana jest za roślinę inwazyjną, lecz w dziedzinach zielarstwa i pszczelarstwa jest bardzo ceniona i w pełni wykorzystywana, gdyż jest rośliną miododajną. Jej kwitnienie zaczyna się na przełomie lipca i sierpnia i trwać może nawet do października, przy czym najbardziej intensywne jest od połowy sierpnia do połowy września. Właściwości miododajne nawłoci zauważyli pszczelarze w pasiekach podtarnowskich wsi: Ładna, Łękawica, Skrzyszów, Szynwałd i Pogórska Wola, zrzeszonych w Kole Pszczelarzy Gminy Skrzyszów. Miód nawłociowy pozyskiwany jest na tych terenach od ponad 35 lat, a jego produkcja stale rośnie ze względu na powszechność i dostępność nawłoci, jak również wzrastające zainteresowanie konsumentów. „Miód nawłociowy jest żółty, szybko się krystalizuje – w chłodnym miejscu w ciągu do miesiąca. Jest to taka masa. Ponadto jest dobry, słodki, aromatyczny. Ładnie pachnie. Smaczny, lubią go dzieci. Jest wartościowy” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Skrzyszów). Pozyskuje się go na samym końcu pszczelich pożytków, dlatego często pozostawia się go do podkarmiania pszczół podczas zimowli (zimowania). Miód nawłociowy z Gminy Skrzyszów wytwarzany jest na użytek własny pszczelarzy, także dla ich rodzin, przyjaciół i znajomych, a także prezentowany jest podczas kiermaszów, festynów czy dożynek. Wykorzystywany jest głównie jako dodatek do chleba, racuchów i placków – jako syrop, do herbaty, na nalewki, do ciast – jako dodatek do mas lub do piernika.