Koziołki
Koziołki
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-11-30
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Niewielkie ciastka o wypukłych bokach, puste w środku.

Kształt:

Trójkątny lub czworokątny (romb lub trapez). Ciastka z wypukłymi bokami, na przekroju owalne.

Rozmiar:

Długość jednego ciastka ok. 7 cm, szerokość ok. 5 cm, wysokość ok. 3 cm.

Barwa:

Złocisto-brązowa z białą posypką. Na przekroju kremowo-żółta z ciemniejszą obwódką.

Konsystencja:

Ciasto puszyste, gąbczaste z widocznymi pęcherzykami powietrza. Chrupiąca, przypieczona skórka.

Smak:

Smak i zapach świeżego pieczywa z wyczuwalną domieszką smażonego tłuszczu, a także słodkim posmakiem.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Koziołki zwane także koziołkami z Sielsowic, sielsowiokami czy czaskaczami to ciastka o charakterystycznym kształcie rombu, trapezu lub trójkąta przygotowywane na terenie Małopolski we wsi Siedliszowice. Swoją nazwę wzięły od formy, która przypomina rogi kozie, a także od miejscowości, w której powstał przepis. Receptura przygotowywania ciastek, jak wspominają mieszkańcy, znana była już w latach 20-30 XIX wieku. Koziołki to wypiek przygotowywany z mąki pszennej, jajek, sera białego oraz kwaśnego mleka bądź maślanki. Ze wszystkich tych składników przygotowywano ciasto, które następnie trzeba było rozwałkować i pokroić na kawałki o kształcie rombu, trójkąta czy kwadratu. Tak przygotowane surowe ciastka piekło się na głębokim tłuszczu przez około 5 minut, a na koniec zazwyczaj posypywano cukrem pudrem. Dawniej koziołki przygotowywano nie tylko w dni powszednie: „dawniej koziołki robiło się na co dzień 1-2 razy w tygodniu, nieraz z braku chleba, bo się to robiło szybko, a dzieci wołały jeść”, ale także od święta: „zapach koziołków roznosił się często w niedzielne popołudnia. Kobiety w niedzielę rano wyrabiały ciasto, szły na sumę, a potem smażyły koziołki”. Obecnie „robi się je na zachciwkę, na smak, dla dzieci – jako coś na słodko, a także dla podtrzymania tradycji i przypomnienia jak to dawniej bywało” (Wywiady etnograficzne z mieszkańcami Siedliszowic). Koziołki za swój wyjątkowy smak i tradycyjną metodę produkcji zostały wyróżnione między innymi na Targach Produktu Lokalnego w 2011 roku.