Jajko zielononóżki kuropatwianej
Jajko zielononóżki kuropatwianej
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-02-18
  • kategoria Inne produkty
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Typowy dla jaj wiejskich.

Kształt:

Owalny.

Rozmiar:

Od 55 do 58 g.

Barwa:

Jasna, kremowa barwa skorupki. Białko mleczno-przeźroczyste, żółtko pomarańczowe.

Konsystencja:

Stała, podatna na potłuczenia, wewnątrz płynna.

Smak:

Właściwy dla jaj.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Początki hodowli zielononóżki związane są z aktywnością społeczną i pasją hodowlaną księżnej Marii Czartoryskiej. Jej działania dały początek nowoczesnej i ukierunkowanej hodowli drobiu na terenie dawnej Galicji. W 1894 roku powstało pod protektorem Księżnej towarzystwo ornitologiczne w Jarosławiu, które przekształciło się w Pierwsze Galicyjskie Towarzystwo Chowu Drobiu i Królików w Jarosławiu. Zielononóżka kuropatwiana znakomicie przystosowana jest do warunków chowu na wolnych wybiegach, w gospodarstwach z małymi stadami drobiu. Szczególnie dobrze czuje się w gospodarstwach drobnotowarowych, ze względu na dobre umiejętności żerowania. Dlatego korzystnym miejscem dla zielononóżek są gospodarstwa ekologiczne, agroturystyczne. Rasa zielononóżka kuropatwiana odznacza się dużą nieśnością jaj, przeciętnie znosi rocznie 150-180 jaj. Wydajność nieśna w pierwszym roku produkcji dochodzi do 120 jaj, a w drugim do 180 jaj. Kura zaczyna znosić jaja pod koniec 5 miesiąca życia. Największa wydajność ma miejsce pomiędzy 6 a 12 miesiącem życia. Dzięki temu, że kury tej rasy są przystosowane do warunków chowu na wolnych wybiegach, są odporne na choroby, a ich jajka cechują się niskim poziomem cholesterolu w żółtku. Jaja kur zielononóżek kuropatwianych mogą być wykorzystywane na różne sposoby. „Do klusek, do ciast było jajko gotowane, smażone. Obowiązkowo w Wielkanoc” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami powiatu proszowickiego).