Imbirówka iwkowska
Imbirówka iwkowska
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-08-26
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Klarowna, złocista ciecz.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia.

Rozmiar:

W zależności od wielkości naczynia.

Barwa:

Złocista, z czasem ciemnieje.

Konsystencja:

Klarowna ciecz, możliwe nieznaczne zmętnienie.

Smak:

Ostry alkoholowy, z przyjemnym cytrusowo-korzennym aromatem i słodkawą nutą.

Dodatkowe Informacje:

Zawartość alkoholu około 38-40% obj.

Tradycja:

Imbirówka iwkowska, pochodząca ze wsi Iwkowa w powiecie brzeskim, to napój alkoholowy produkowany na bazie czystego 40% alkoholu z dodatkiem cukru, soku z cytryny i suszonego imbiru. Imbirówka pojawiła się po raz pierwszy w Iwkowej w latach 20-tych XX wieku. Przepis na napój pochodzi od mieszkanki Iwkowej Antoniny Nestorowskiej, która była dobrą kucharką i poważaną gospodynią domową. Największą popularnością imbirówka cieszyła się jednak w okresie powojennym. W latach 60-tych widniała jako napój firmowy w karcie miejscowej restauracji „Belanka”. Po niedługim czasie napój ten zyskał ogromny rozgłos i uznanie wśród miejscowej ludności, jak i turystów odwiedzających Iwkową. Napój ten wytwarzany był nie tylko w restauracji „Belanka”, ale i w domach mieszkańców wsi. Do przygotowania imbirówki iwkowskiej niezbędne jest: ½ litra spirytusu, ½ litra wody (opcjonalnie 1 litr czystej wódki o mocy 40%), 200 g cukru kryształu, sok z jednej dużej cytryny, 2 płaskie łyżki świeżo zmielonego ususzonego imbiru. Proporcje cukru i imbiru mogą się minimalnie zmieniać, w zależności od gustu osoby sporządzającej napój. „A wykonuje się to tak, że wodę i spirytus mieszamy podgrzewając i dodajemy te wszystkie składniki. Trzeba uważać, żeby wszystko podgrzać, ale nie zagotować, bo inaczej nie wyjdzie” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami wsi Iwkowa). Przegrzanie przygotowywanego napoju może spowodować pogorszenie się walorów smakowych oraz wyparowanie części alkoholu. Imbirówka iwkowska jest napojem alkoholowym powstającym w procesie krótkiej obróbki termicznej, podawanym i spożywanym na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, co odróżnia ją od innych napojów alkoholowych zawierających imbir. Obecnie imbirówka iwkowska, przygotowywana według oryginalnej receptury, podawana jest w iwkowskich restauracjach, zajazdach i domach weselnych. Wielu mieszkańców wsi nadal wytwarza ten napój w oparciu o przepis z lat 20-tych i spożywa nie tylko z okazji uroczystości czy spotkań rodzinnych, ale również jako lek na dolegliwości żołądkowe oraz przeziębienie.