Czar pustyni
Czar pustyni
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-12-21
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Klarowny, przejrzysty napój alkoholowy.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

W zależności od rodzaju użytej zaprawy od bezbarwnej do złocistej (słomkowej) lub bursztynowej. Zaprawą może być karmelizowany cukier z dodatkiem goździków lub lokalnie występujące zioła.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Wyrazisty smak i mocny aromat.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Czar pustyni to napój alkoholowy, którego nazwa ściśle związana jest z terenem Pustyni Błędowskiej. Wytwarzany jest od pokoleń według niezmiennej receptury. Przygotowywany jest z suchych ziaren grochu cukrowego, skiełkowanych ziaren żyta ozimego, cukru oraz wody pochodzącej z pięter wodonośnych jurajskich i triasowych. Dzięki tym surowcom uprawianym w sąsiedztwie Pustyni Błędowskiej, napój posiada oryginalny smak i aromat. Z całego ziarna grochu, skiełkowanego żyta, wody i cukru przygotowywany jest zacier, który później ulega fermentacji. Następnie roztwór jest przecedzany i gotowany. Ze skroplonej pary otrzymywany jest napój, który poddawany jest destylacji. Tak powstaje czar pustyni, który dodatkowo można zaprawiać dowolnie, karmelizowanym cukrem z dodatkiem goździków lub suszonymi ziołami rosnącymi lokalnie. Dzięki temu napój może być mniej lub bardziej wytrawny. „Każdy moment był dobry aby skosztować tego cudownego trunku. Pito go zarówno podczas świąt jak i na co dzień. Zawsze znalazła się stosowna okazja do świętowania” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami gminy Klucze).