Cwibak z fasoli z bakaliami
Cwibak z fasoli z bakaliami
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-12-16
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Ciasto przygotowane na bazie fasoli z dodatkiem bakalii, tj. orzechów, rodzynek, suszonych owoców.

Kształt:

W zależności od kształtu formy, w której jest pieczony. Najczęściej przyjmuje kształt zbliżony do prostopadłościanu.

Rozmiar:

W zależności od wielkości formy, w której jest pieczony.

Barwa:

Zewnętrzna złocistobrązowa, na przekroju złocistożółta z widocznymi różnokolorowymi kawałkami bakalii.

Konsystencja:

Zwarta, miękka.

Smak:

Lekko słodki z wyczuwalnym smakiem charakterystycznym dla orzechów i użytych suszonych owoców, np. śliwek czy jabłek.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Tradycja uprawy fasoli „Piękny Jaś”, znanej także jako „groch piechotny”, związana jest z terenem Doliny Dunajca od wielu pokoleń. Fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca charakteryzuje się niską wilgotnością i specyficznym, lekko słodkawym smakiem, który jest wynikiem m.in. bardzo wysokiej zawartości magnezu w glebach na terenie gospodarstw położonych w Dolinie Dunajca. Fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca doskonale nadaje się do przygotowania zarówno zup, jak i pasztetów, rolad, krokietów, kiełbas wędzonych i parzonych, a także słodkich wypieków. Charakterystycznym na tych terenach ciastem przygotowywanym na bazie fasoli jest cwibak. Surowcami do jego wyrobu, poza fasolą są: masło, cukier i cukier waniliowy, jajka, kwaśna śmietana, mąka ziemniaczana i pszenna, drożdże, sól oraz mieszanka dowolnych bakalii. „Ten fasolowy cwibak robiło się zamiast normalnych ciast. To się tłumaczy biedą. Pszenicy ludzie mieli mało (…). Za to fasoli było dużo, więc robiło się z niej cwibaki na słodko, dodając miejscowe bakalie – suszone śliwki, albo jabłka, a jak kogoś było stać to też rodzynki i orzechy” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Rożnów). Cwibak rozpływa się w ustach, co jest charakterystyczną cechą wypieków z użyciem zmielonej fasoli. „W smaku ten współczesny nie różni się od tego sprzed kilkudziesięciu lat. Wciąż jest klarowny, ma zwartą konsystencję, nie rozsypuje się i nie jest przesłodzony. Ci, którzy nigdy nie jedli takiego cwibaka, po skosztowaniu są przekonani, że jedzą normalne ciasto z mąki” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Rożnów). Obecnie cwibak z fasoli z bakaliami pieczony jest na różne pokazy kulinarne, imprezy, jarmarki i cieszy się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród turystów odwiedzających Dolinę Dunajca.