Ciasteczka wyśmienite
Ciasteczka wyśmienite
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2008-10-29
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. małopolskie

Wygląd:

Okrągłe ciasteczko ze śmietankowo-kremową warstwą lukru, z widoczną liniową warstwą marmolady owocowej.

Kształt:

Okrągły, na przekroju prostokątny, z widoczną linią przekładki z marmolady owocowej.

Rozmiar:

Okrągłe ciasteczko o średnicy około 3–3,5 cm. Wysokość 1–1,4 cm.

Barwa:

Wierzchnia i spodnia warstwa – śmietankowo-kremowa warstwa lukru, na przekroju delikatnie żółte z widoczną liniową warstwą marmolady, w zależności od użytego rodzaju kolor marmolady od różowego do brązowego.

Konsystencja:

Delikatna, krucha, właściwa dla ciast kruchych.

Smak:

Smak delikatny, słodki, maślany – typowy dla tego typu wyrobów, z kwaskowym posmakiem marmolady.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywa(ł) się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod wypieku ciasta. Emerytowani nauczyciele wspominają, iż produkcja ciasteczek była i jest stałym elementem kształcenia w ramach pracowni cukierniczej w warsztacie szkolnym i pracowniach technologicznych. Zapisy w zachowanych dziennikach lekcyjnych z roku szkolnego 1960/61 są pisemnym potwierdzeniem długoletniej tradycji produkcji ciasteczek wyśmienitych. Od 1991 r. szkoła świadczy również usługi gastronomiczne, w tym cateringowe, w ramach których od zawsze żelazną pozycją są ciasteczka wyśmienite. Ciasteczka wyśmienite są również oferowane do sprzedaży w przyszkolnych restauracjach „Pokusa” i „Młody Gastronomik”, prowadzonych w ramach gospodarstwa pomocniczego. Stanowią one kontynuację działającego w poprzedniej siedzibie szkoły sklepu przyszkolnego. Ciasteczka wyśmienite cieszą się tak ogromnym powodzeniem, że nie mogło ich zabraknąć na uroczystościach i bankietach odbywających się m.in. w Akademii Rolniczej w Krakowie, „Piwnicy Pod Baranami”, Krakowskim Okręgowym Związku Zapaśniczym. Ciasteczka wyśmienite są również okazjonalnie wykonywane przez absolwentów szkoły – znakomitych kucharzy, którzy w czasie trwania swojej kariery zawodowej uświetniają nimi proponowane przez siebie menu, chociaż wyraźnie podkreślają okazjonalność tych działań, które spowodowane jest pracochłonnością wykonywania ciasteczek wyśmienitych.