Schab tradycyjny słubicki
Schab tradycyjny słubicki
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-04-16
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. lubuskie

Wygląd:

Mięso bez kości z gładką powierzchnią.

Kształt:

Podłużny, w przekroju owalny.

Rozmiar:

Długość porcji 30-50 cm, szerokość około 10-15 cm, waga około 5 kg.

Barwa:

Jasnoróżowa, wyrównana, charakterystyczna dla produktu wędzonego w zimnym dymie.

Konsystencja:

Mięso miękkie, lekko elastyczne, delikatne, o wyraźnych włóknach mięśniowych, średnio wilgotne.

Smak:

Delikatny z wyraźnie wyczuwalnym aromatem przypraw i ziół.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Receptura oraz metoda produkcji schabu została przywieziona przez polską ludność Kresów Wschodnich przesiedloną na ziemie lubuskie w XIX wieku. Kontynuowali kulinarne tradycje i przekazywali je z pokolenia na pokolenie. Mięso na schab słubicki pozyskiwany jest głównie ze świń rasy Polskiej Białej Zwisłouchej od hodowców z terenów ziemi lubuskiej. Sposób przygotowania schabu słubickiego jest bardzo pracochłonny oraz czasochłonny i z tego powodu przygotowywany jest głównie podczas wielkich uroczystości takich jak Święta Bożego Narodzenia czy wesela. Na początku należy przygotować odpowiedni kawałek schabu bez kości i zamarynować. Bardzo ważną czynnością jest rozdrobnienie i posiekanie przypraw: czosnku, majeranku, pieprzu przed rozpoczęciem marynowania, co wpływa na charakterystyczny dla schabu aromat. Dodatkowo specyficzny smak schab uzyskuje poprzez wędzenie w zimnym dymie, drewnem starych odmian jabłoni lub śliwy. Ponadto proces wędzenia wydłuża świeżość, podkreśla barwę oraz zapach schabu. Mieszkańcy powiatu słubickiego w wywiadach etnograficznych podkreślają, że dzięki starej recepturze oraz zachowaniu niezmiennej od ponad 60 lat metodzie produkcji schab tradycyjny słubicki zdobył uznanie konsumentów na ziemi lubuskiej.