Paszteciki z grzybami
Paszteciki z grzybami
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-02-06
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Ciasto francuskie z farszem grzybowym.

Kształt:

Walec o grubości około 2 cm.

Rozmiar:

Około 100 g.

Barwa:

Złocista i lśniąca.

Konsystencja:

Miękisz mocno listkujący się. Farsz grzybowy o jednolitej, zwartej konsystencji.

Smak:

Delikatny smak o intensywnym, grzybowym zapachu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Paszteciki z grzybami przygotowywane są z naturalnych produktów roślinnych pozyskiwanych z Lubartowa i okolic oraz Ostrowa Lubelskiego. Ciasto francuskie, z którego są pieczone w swoim składzie zawiera: mąkę pszenną, margarynę, jaja i sól. Farsz grzybowy zaś sporządzany jest z grzybów leśnych lub pieczarek z dodatkiem cebuli i przypraw takich jak: sól, pieprz. „Paszteciki z grzybami z ciasta francuskiego, różni się od tych z innego ciasta nie tylko tym, że warstwy ciasta są cieniutkie, a warstwy farszu grubsze, ale również i tym, że ciasto ma strukturę listkującą się” (Maria Dieslowa, „Jak gotować”, 1935). Przygotowane ciasto francuskie na początku należy dobrze rozwałkować, następnie nałożyć farsz i zawinąć. Tak przygotowane ciasto z farszem kroi się na walcowate kawałki tzw. paszteciki, powierzchnię posypuje żółtym serem i wypieka na złoty kolor. Paszteciki mają zastosowanie jako dodatek do zup czystych np. do barszczu czerwonego. Najczęściej podawane były i są „na wieczór wigilijny, na weselach i innych uroczystościach, a obecnie na obiad do barszczu w wielu rodzinach” (Wywiad etnograficzny z mieszkańcami Lubartowa). Paszteciki z grzybami z uwagi na swój smak zyskały dużą popularność i uznanie konsumentów. Dostępne są w wielu sklepach spożywczych czy punktach cukierniczych.