Olej tarnogrodzki
Olej tarnogrodzki
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-01-10
  • kategoria Oleje i tłuszcze
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Lekko gęsta ciecz o bursztynowym kolorze.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Kolor oleju jest uzależniony od wilgotności i dojrzałości nasion lnu. Barwa od jasno żółtej poprzez złotą aż po lekko pomarańczową.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Jest to tłuszcz ciekły o delikatnym, przyjemnym, roślinnym zapachu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

U schyłku XVIII wieku Tarnogród był miastem o charakterze rolniczym. Już wtedy oprócz tradycyjnych zbóż wysiewano len i konopie. Przed drugą wojną światową rozwijały się olejarnie nie tylko w Tarnogrodzie, ale i wielu okolicznych miejscowościach, m.in. w Bukowinie, Księżpolu, Różańcu. W okresie powojennym rolnicy przerabiali swój len w olejarniach i przeznaczali go na własne potrzeby lub sprzedawali na okolicznych targach. Bicie oleju, czyli jego tłoczenie wykonywane było zazwyczaj sezonowo w Adwencie i Wielkim Poście i w okresach bezpośrednio je poprzedzających. Z dodatkiem oleju przyrządzano wszystkie potrawy wigilijne: śledzie, karpie, barszcz, kapustę, groch, pączki wigilijne itp. Ponadto, w dawniejszych czasach używano oleju jako pokost do zabezpieczania drewna, wyrobów skórzanych, dzieł sztuki. Olej tarnogrodzki zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Stanowią one między innymi budulec dla tkanki mózgowej, syntezy hormonów, przeciwdziałają powstawaniu komórek rakowych, regulują pracę układu krążenia. Kwasy omega-3 obniżają również zbyt wysoki poziom cholesterolu. Olej wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.